Trist udvikling i konkursfyringer i 2015

I 2015 mistede i underkanten af 11.000 personer deres job i forbindelse med en virksomhedskonkurs. Det er første gang siden 2009, at det tal er steget, og det kan der være flere årsager til.

Foto: Claus Bech. Konkurserne i en række private hjemmeplejefirmaer menes at være en årsagerne til, at antallet af job tabt ved konkurs steg for første gang i mange år i 2015.
Læs mere
Fold sammen

Konkurs er sjælden en festlig ting, og i 2015 led 10.823 personer herhjemme den tort at se deres job og arbejdsplads forsvinde i forbindelse med sådan en.

Det er en lille stigning på tre procent sammenlignet med året før, og selv om det næppe vil holde nationaløkonomer og politikere vågne om natten, så markerer det alligevel en trist udvikling, fremgår det af tal fra eStatistik og FSR - danske revisorer.

Det er nemlig første gang siden 2010, at antallet af fyringer i forbindelse med konkurser er steget, viser tallene.

I 2015 blev der indgivet i alt 4.029 konkursbegæringer. Her går udviklingen - som ventet - ubetinget i den rigtige retning. Til sammenligning var der eksempelvis 6.461 virksomheder, der gik konkurs i 2010. Så hvorfor er der så flere, der har mistet sit job sidste år?

Det kan skyldes, at der var en række større og ældre virksomheder, der måtte en tur forbi Sø- og Handelsretten i 2015, vurderer Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør hos FSR.

»Vi ser, at virksomheder, der har eksisteret i mere end 10 år, fylder en fortsat større del af konkursstatistikken. De har typisk flere ansatte og giver dermed flere tabte job ved en konkurs. Hvis denne tendens fortsætter, kan stigningen i tabte jobs i år markere starten på en mere negativ udvikling,« siger direktøren i en skriftlig kommentar.

De nye tal viser eksempelvis, at gennemsnitsalderen for en konkursramt virksomhed i 2015 var 8,4 år, mens den i 2009 eksempelvis var 6,6 år.

Langt de fleste konkurser finder fortsat sted inden for bygge- og anlægsbranchen, der alene tegnede sig for 607 konkurser i 2015. En række konkurser hos de private hjemmeplejefirmaer, der var genstand for politisk debat i 2015, menes også at have haft indflydelse på stigningen i antal tabte job. Derudover satet landbruget også en triste rekord i 2015, hvor hele 160 landmænd blev begæret konkurs.