Tre kommuner sænker skat på firmaer

Flere kommuner kræser om de lokale virksomheder og fjerner eller reducerer den særlige skat på erhvervsbygninger.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen

I strømmen af indgåede budgetforlig fra landets rådhuse kan lokale virksomheder flere steder glæde sig over lempede lokale skatter. Ikke mindst den såkaldte dækningsafgift, en lokal skat på erhvervsejendomme, bliver slanket flere steder - en tendens, som har præget budgetterne gennem de senere år.

I Middelfart på Fyn forsvinder skatten på firmabygninger helt fra nytår. Den var i forvejen sænket de to foregående år og ligger i år på 1,07 promille af vurderingen.

»Vi ligger i et område med meget stærk konkurrence på erhvervs- og bosætning,« siger borgmester Steen Dahlstrøm (S) til flere lokale medier om budgetforliget, som hele byrådet står bag.

Også sydjyske Kolding sænker firmaskatten for tredje år i træk; her bliver lettelsen på 0,8 promille, så satsen næste år bliver 5,8 promille.

Horsens i Østjylland halverer afgiften fra 3,0 til 1,5 promille og venter at fjerne den helt i 2017.

Landets største kommune, København, fastholder sin dækningsafgift på 9,8 promille, men har til gengæld valgt at sænke sine byggeafgifter med 15 millioner kroner - til glæde for blandt andre Dansk Byggeri.

De senere år har mange af landets 98 kommuner sænket dækningsafgiften, som højst kan udgøre ti promille. Sidste år sænkede eller fjernede godt hver femte kommune skatten på firmamursten, og Dansk Industri anslog dengang over for Berlingske Business, at det svarede til en årlig lettelse på 150-200 millioner for danske virksomheder.

Over halvdelen af de 98 kommuner opkræver slet ikke dækningsafgift mere. Særligt i Jylland er afgiften blevet sjælden, mens den stadig er udbredt over det meste af Storkøbenhavn og Sjælland.