Tre gange verdensmester på surfbræt. Nu scorer hans virksomhed 150 millioner

Her er dagens nyhedsoverblik: iPhonen er tilbage på verdenstoppen. Novo bliver jagtet af amerikanske advokater. Og så har en dansk verdensmester succes som it-iværksætter.

Windsurfing sails on the blue sea riding the wind Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Dagens store historie er SAS' beslutning om at oprette baser i Irland, England og Spanien.

Her tager vi et kig på de øvrige store historier i dagens aviser. Velkommen ombord.

1
Millionsboost til tidligere verdensmester

Som windsurfer vandt Thomas Sehested verdensmesterskabet tre gange. Nu har han vind i sejlene som succesfuld it-iværksætter. Hans virksomhed GAN Integrity har lige fået en stor kapitalindsprøjtning på 150 millioner kroner, skriver Børsen.

»Det er en fed fornemmelse og en rigtig stor cadeau til os,« siger Thomas Sehested.

GAN Integrety har lavet en digital anti-korruptionsløsning, som hjælper virksomheder med at overholde loven i de lande, de opererer. Softwaren bliver allerede brugt af virksomheder som verdens største bryggeri, AB Inbev samt Volkswagen og Bestseller.

De 150 millioner kommer fra én dansk og tre amerikanske investeringsfonde.

2
Novo bliver jagtet af amerikanske advokater

I løbet af blot tre uger er Novo Nordisk blevet ramt af fire forskellige sagsanlæg i USA. Alle anklager Novo for at fuske med prisen på diabetesmedicin.

Den juridiske snebold begyndte at trille mod Novos hovedkvarter i Bagsværd kort inde i det nye år, da det store amerikanske advokatfirma Bernstein Litowitz Berger & Grossman sendte den første salve afsted.

Nu forlyder det, at der også kan være europæiske søgsmål på vej. Læs mere i Berlingske Business.

Dagens tal

er 13,2 procent. Så meget er Genmab-aktien steget i januar. Dermed er det den danske C20-aktie, som er steget mest i 2017. I bunden ligger Novo Nordisk med et fald på 2,9 procent.

3
iPhonen er tilbage på tronen

I nat dansk tid præsenterede Apple regnskab. Og er du Apple-investor - eller bare Apple-fan - var der mest godt nyt og en smule skidt nyt:

  • iPhonen er igen verdens bedst sælgende smartphone. Efter Samsung har siddet på tronen i fem år, har Apple taget førstepladsen tilbage med 78,3 millioner solgte iPhones i fjerde kvartal.
  • Apple fik et overskud på 124 milliarder kroner i kvartalet.
  • Der lægges dog op til, at festen ikke fortsætter i det kommende kvartal. En stigende dollarpris betyder, at Apple må hæve prisen på sine produkter i udlandet, hvilket kan påvirke salget negativt.

4
Pensionsboss blev fyret og fik et stort gyldent håndtryk

Det blev udlagt som en frivillig opsigelse, da Søren Dal Thomsen i december pludseligt og højest overraskende forlod AP Pension. Men det holder ikke vand, skriver Finans.dk.

Ifølge Finans' oplysninger blev Søren Dal Thomsen indkaldt til et møde med bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen, som fyrede ham på stedet. Med ud af døren fik han et check på 10 millioner kroner.

Bestyrelsen var angiveligt i tvivl om, hvorvidt Thomsen havde de rette lederkompetencer til at drive virksomheden videre.

Business-redaktionen anbefaler

5
Mænd i deres bedste alder arbejder mindre

Det danske arbejdsmarked har brug for hænder. Mere end 200.000 flere danskere skal ud på arbejdsmarkedet inden 2025, hvis jobkabalen skal gå op. Skal det lykkes, kræver det, at de 30-60 årige mænd kommer op i omdrejninger.

Siden 80'erne er færre og færre mænd mellem 30 og 60 år i arbejde. Og utallige reformer de seneste år har ikke hjulpet spor på problemet. Læs det hele her.

»Indtil videre er de mange reformer fugle på taget,« siger Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian.

Det sker i dag

  • I løbet af formiddagen kommer der nye tal for industriens tillid til økonomien fra en lang række Euro-lande.
  • Copenhagen Fashion Week fortsætter i dag. Det begynder kl. 10.
  • Kl. 12 kommer Coloplast kommer med regnskab for første kvartal.
  • Og vigtigst: USAs centralbank afslutter sit todages rentemøde og annoncerer sin beslutning kl. 20:00 dansk tid.

Det sker på markederne

  • I Tokyo ligger Nikkei-indekset med et plus på 0,6 procent.
  • Hang Seng i Hong Kong falder 0,7 procent.
  • De amerikanske aktie-futures ligger med små stigninger på op mod 0,1 pct. onsdag morgen.