Torsdagens aktier: Styrket euro tog pusten fra Pandora i rødt marked

I et relativt stille dansk aktiemarked måtte flere af landets største virksomheder torsdag se deres aktiekurser falde tilbage, hvilket blandt andet kunne hænge sammen med det stærkeste euroniveau i omkring et års tid.

Læs mere
Fold sammen

Med en stærk euro bliver det nemlig dyrere for eksportselskaberne at handle med omverdenen, og dermed kan det koste på indtjeningen. Dette forhold så ud til at tynge blandt andet smykkeselskabet Pandora, der endte nederst blandt selskaberne i C20 Cap med et fald på 2,8 pct. til 604,50 kr.

 

- Hvis man skal tegne et overordnet billede af dagens marked, så falder flere af de europæiske eksportselskaber på baggrund af eurostyrkelsen, siger Mikkel Duus-Hansen, der er aktieanalytiker hos Spar Nord.

 

Med til historien om Pandora kan det også nævnes, at den svenske tøjgigant Hennes & Mauritz i løbet af torsdagen fremlagde halvårsregnskab.

 

Selv om svenskerne og Pandora ikke er direkte konkurrenter, vurderede Lars Skovgaard Andersen, senioraktierådgiver i Danske Bank, at meldinger fra Hennes & Mauritz om et udfordrende amerikansk detailmarked kunne have en afsmittende effekt på den danske smykkeaktie, hvor der er stor usikkerhed om netop salget i USA.

 

I bunden af eliteindekset C20 Cap, der endte 1,2 pct. lavere til indeks 1138,68, lå også medicinalgiganten Novo Nordisk med et fald på 2,4 pct. til 277,20 kr.

 

MÆRSK SÅ FREMSKRIDT PÅ IT-SIDEN

 

Bedre gik det aktierne hos A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie sluttede dagen 0,7 pct. lavere i 12.980 kr. Selv om koncernen kunne fortælle om fremdrift i de seneste dages it-kvaler på baggrund af tirsdagens globale hackerangreb, så spillede alt endnu ikke ved torsdages børslukning.

Dog var det igen muligt for koncernens største forretningsben, containerrederiet Maersk Line, at modtage nye ordrer, hvilket ikke var tilfældet til at starte med oven på tirsdagens angreb.

 

I toppen af C20 Cap endte banktrioen Jyske Bank, Danske Bank og Nordea. De nød alle tre godt af onsdagens stresstest i USA, hvor samtlige af de deltagende amerikanske banker opfyldte kravene hos landets centralbank, Federal Reserve.

 

- Stresstesten faldt positivt ud for de amerikanske banker, og det er meget naturligt også med til at hive bankerne op i Europa, nævner Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord.

Mens Jyske Bank steg 2,1 pct. til 377,10 kr., gik Danske Bank frem med 0,5 pct. til 251,80 kr. Endelig kunne Nordea lukke dagen med et plus på 0,7 pct. til 84,20 kr.

 

Uden for eliteindekset var der regnskaber fra bryggeriet Harboes og malerkæden Flügger. Harboes måtte fremvise et fald på bundlinjen trods større omsætning, mens Flügger fordoblede indtjeningen, selv om toplinjen udviklede sig fladt.

 

Efter regnskaberne, der begge dækkede de skæve regnskabsår 2016/17, faldt Harboes 1,6 pct. til 125 kr., og Flügger dykkede med 1,6 pct. til 371 kr.