Torsdagens aktier: Pandora presset og Novozymes straffet

Pandora blev igen torsdag prygelknabe i et misfornøjet aktiemarked, der heller ikke tog pænt i mod nyheden om, at Novozymes skiller sig af med sin finansdirektør.

Pandora-aktien faldt 3,7 pct. til 633 kr. og bekræftede dermed sit væsen, hvor to dage med stigninger nu er afløst af to dage med fald.

- Den har virkelig været volatil i denne uge, stadigvæk meget styret af short-positioner, og i dag er det igen udlandet, der støt og roligt har solgt over dagen, så det ligner lidt, at der kan komme meldinger om nogle øgede shortpositioner i morgen, mener senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Han tilføjer formiddagens skuffende britiske handelstal som en yderligere forklaring på aktiens nedtur.

- Det er som om, at det blev værre, da de kom, bemærker han.

YELLEN MÅSKE EN SHOWSTOPPER

Det samlede C20 Cap-indeks lukkede i 1157,29 og dermed 1,2 pct. lavere end onsdagens slutrekord i 1171,47. Dermed fulgte de danske aktier den negative stemning, der prægede aktiemarkederne generelt kloden rundt.

- Vi skal finde forklaringen i går aftes, hvor vi fik en renteforhøjelse i USA, som selvfølgelig var ventet. Men hvor Janet Yellen (den amerikanske centralbankchef, red.) trods lidt svage nøgletal på det seneste faktisk fastholdt forventningerne til inflation og vækst og dermed var lidt "høge-agtig" i retorikken. Og det kan markedet jo godt tolke sådan, at hun er lidt mere aggressiv på renteforhøjelsessiden, at det kan blive lidt af en "show-stopper" for økonomien, mener Martin Munk.

Med i bunden af eliteindekset lå Novozymes med et fald på 2,6 pct. til 294,60 kr. Enzymselskabet tager ifølge en meddelelse torsdag formiddag afsked med sin finansdirektør, CFO, gennem 17 år, Benny Loft, og selskabets topchef, Peder Holk Nielsen, udtaler til Ritzau Finans, at det er en beslutning, som han har truffet.

- Det skaber lidt usikkerhed for, hvad det nu betyder, og det rammer aktien, mener Martin Munk.

CARLSBERG, JYSKE OG NETS I TOPPEN

I toppen af eliteindekset sluttede Carlsberg, Jyske Bank og Nets med stigninger på henholdsvis 0,6 pct. til 719 kr., 0,1 pct. til 368,80 kr. og 0,1 pct. til 123,30 kr.

Tættest på en selskabsspecifik forklaring kommer nyheden om, at Nets har indgået et samarbejde med iværksætterfirmaet Mymonii om at levere en digital betalingsløsning til børn. Applikationen kan bruges af forældre til at betale lommepenge til deres børn og opsætte opgaver med belønninger, og den vil nu også blive udvidet til at lade børn betale penge.

- Men de defensive aktier har klaret sig relativt godt, og Carlsberg og Nets, som har haft en lidt hård periode, finder lidt fodfæste i dag, siger Martin Munk.

Ude i Europa er det teleaktierne der ligger i bunden på dagen hvor teleselskabernes mulighed for at tjene ekstra på de roamingafgifter, der lægges på telefoni og datatransmission uden for hjemlandets grænser, forsvinder. Men danske TDC klarer sig med et fald på 0,6 pct. til 37,80 kr., og den mildere medfart kan måske forklares med, at schweiziske Credit Suisse løfter kursmålet for TDC-aktien med 10 pct. til 44 kr. Anbefalingen er ifølge Bloomberg News fortsat "outperform".

ROS TIL SAS

Schouw & Co. lukkede 0,8 pct. lavere i 717,50 kr. på dagen for selskabets kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere. Her fortalte administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen ellers, at konglomeratet er godt på vej igennem de tre tiltag, der skal føre Schouw i mål. De drejer sig om at udvide selskabsporteføljen med endnu en virksomhed, kapacitetsudvidelser og tilkøb af virksomheder til selskabets porteføljevirksomheder.

For DFDS blev det dagen for indledningen på Morgan Stanleys analysedækning af rederiet. Finanshuset lægger ud med anbefalingen "ligevægt" og kursmålet 425 kr. Aktien i DFDS faldt med 2,6 pct. til 361,20 kr.

Rockwool International er til gengæld ikke en del af analyseuniverset hos storbanken HSBC længere. Banken dropper ifølge Bloomberg sin dækning af isoleringsaktien - seneste anbefaling var "hold", og B-aktien faldt med 0,4 pct. til 1349 kr.

Norske Sparebank har indledt dækning af det skandinaviske luftfartsselskab SAS med "køb" og et kursmål på 18,84 kr., skriver Bloomberg News. Aktien steg 5,5 pct. til 13,50 kr.