Torsdag kan byde på nyt historisk rentedyk

Selvom mandagens rentenedsættelse ser ud til at have den ønskede effekt, kan Nationalbanken være på vej med endnu et rentenedsættelse torsdag, vurderer bankerne.

Det er meget usædvanligt, at Nationalbanken i denne uge satte renten ned på en mandag. Nu venter alle på at se, hvad nationalbankdirektør Lars rohde og hans kolleger vil gøre torsdag, hvor der ventes et stort udspil fra Den Europæiske Centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomerne i Danmarks Nationalbank har gang i et bredt udvalg af redskaber fra den økonomiske værktøjskasse.

Den sidste uge har allerede budt på flere historiske begivenheder, og torsdag er der lagt op til endnu én, når centralbankchef Mario Draghi fra Den Europæiske Centralbank (ECB) løfter sløret for omfanget og udformningen af de annoncerede kvantitative lempelser.

I Danmark vil det få betydning for hvilke værktøjer, økonomerne skal have frem i kampen for at holde kronekursen inden for det fastlagt bånd til euroen.

Denne øvelse betød tidligere på ugen, at nationalbankdirektør Lars Rohde og hans stab gennemførte en rentenedsættelse. At den faldt mandag tiltrak sig ikke alene opmærksomhed, fordi den slags normalt er en torsdagsbegivenhed, men fordi det blev udlagt som et tegn på et usædvanligt stort pres mod kronen.

Kronen styrkedes fredag til kurs på 7,43 over for euro efter nyhederne fra Schweiz. Det er det stærkeste niveau siden 2012. Nationalbankens var en rentenedsættelse på 0,15 procentpoint.

Sænkelsen var ikke overraskende i sig selv, men markedet havde kun forventet 0,10 procentpoint og først torsdag og et par timer efter meddelelsen fra ECB, hvilket er den sædvanlige procedure.

Og selv om det er svært at forudsige noget som helst i en så usædvanlig uge, regner bankerne faktisk stadig med en 0,10 procentpoints rentenedsættelse på den såkaldte indskudsrente torsdag.

Dermed vil prisen for at få opbevaret penge i Nationalbanken sætte ny rekord - i negativt territorium.

»Vi forventer at Nationalbanken sænker indskudsbevisrenten med yderligere 0,1 procentpoint i morgen kl. 16, så indskudsbevisrenten bliver -0,3 procent. Det er det laveste nogensinde. Udlånsrenten holdes sandsynligvis uændret på 0,05 procent. Rentenedsættelsen i morgen bliver sandsynligvis den sidste i denne omgang. Hvis det bliver nødvendigt, at sætte renten endnu længere ned, så vil Nationalbanken naturligvis være klar til at agere,« siger chefstrateg Frank Øland Hansen, Danske Bank.

Mandagens rentenedsættelse blev tolket som et forsvar mod en stor indstrøming af penge fra udlandet, som gjorde det svært for Nationalbanken at holde kronen fast ved den officielle paritetskurs på 7,46038.

Og sammen med den svækkelse, som forsøges opnået ved frasalget af danske kroner, ser Nationalbankens strategi umiddelbart ud til at virke, vurderer økonomerne.

»Det er som om, at den første rentenedsættelse har fået en vis effekt nu. Presset mod en stærkere krone virker til at være blevet mindre end i mandags. Selv hvis Draghi leverer QE fra ECB som forventet, er det derfor ikke sikkert, at vi får en rentenedsættelse i Danmark. Draghi vil næppe ændre på renten, og QE vil formentlig ikke få den store betydning på de korte renter,« siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank, som forventer en rentenedsættelse på 0,1 procentpoint på indskudsbevisrenten,« siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Det endelig billede af, hvad det er for redskaber, Nationalbabnken har haft oppe af værktøjskassen og i hvor stort omfang, får vi først endeligt indblik i til februar, når der offentliggøres nye tal for blandt andet valutareserven.

Og om kronen er mere stabil på grund af Nationalbankens indgreb eller fordi presset udefra er aftaget, er faktisk umuligt at afgøre, fastslår senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.

»For at være helt ærlig, så er jeg meget i tvivl. Kronen har handlet meget stabilt efter mandagens begivenheder, men om det skyldes at Nationalbanken stadig er i markedet eller ej er uvist. Jeg hælder måske en lille smule til at de kommer med yderligere 10 basispoint i et selvstændigt cut, men det er et gæt,« siger han.

Den store interesse for den danske krone fik ekstra kul torsdag, da Schweiz valgte at droppe de loft, som siden 2011 har holdt schweizerfrancen stabil over for euro.

Overraskelsen sendte kursen til vejrs, og udløste såvel tab og gevinster hos investorerne som spekulationer om, hvorvidt den danske krone var næste mål for spekulation.