Tornerosesøvn banede vej for Capinordic

Efter 30 år med investeringsaktivitet tog ITH sig en tænkepause. Det banede vejen for, at velhaverbanken Capinordic kan sende nye virksomheder på børsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det børsnoterede investeringsselskab, ITH Industri Invest, med en direktør og en sekretær ansat til at passe på en bankbog med 250 mio. kr., var for fristende for den fremadstormende velhaverbank Capinordic.

Banken har gjort det til en mærkesag at bringe virksomheder frem på aktiemarkedet. Især når det stort set ikke kostede noget at købe sig ind i selskabet.

Det Silkeborg-baserede ITH solgte i december sidste år resterne af sine investeringer, udbetalte et udbytte på 280 mio. kr. til sine aktionærer og gik så i tænkeboks for at finde en industrivirksomhed, den kunne bruge sin kassebeholdning på en kvart milliard kr. til at købe og udvikle.

Men intet skete, ITH-aktien var billig. For en krone kunne man købe en krone af pengekassen plus en børsnotering, og i juni i år blev det inaktive børsnoterede ITH brat vækket af sin Tornerose-søvn af Capinordic, der havde udpeget sig selv til prinsen, som skulle vække liv i foretagendet.

Capinordic købte 22 pct. af aktierne i ITH af storaktionæren John Feldt, der også havde været ITHs bestyrelsesformand indtil marts 2007. Og med opbakning fra andre aktionærer kunne Capinordic 9. juli tage kontrollen med selskabet på en ekstraordinær generalforsamling.

Satte egne folk ind
ITHs adm. direktør Carsten Bo Pedersen var allerede fratrådt sin stilling fredagen før generalforsamlingen, hvor Capinordic satte sine egne folk ind i bestyrelsen.

Den siddende bestyrelse med Hans Christensen i formandsstolen, den tidligere Jyske Bank-direktør Visti Nielsen, Villy Bruun Kristensen og ITHs stifter Hans Chr. Esbensen var på forhånd stærk modstander af at give Capinordic indflydelse og havde allerede på forhånd varslet sin afgang, hvis velhaverbanken fik sine forslag igennem på den ekstraordinære generalforsamling.

Dermed måtte Hans Chr. Esbensen klippe navlesnoren til sit barn.

Det var ham, der i 1980 etablerede det med det formål at opkøbe og udvikle virksomheder, så de blev mere værd.

Gennem årene er en række virksomheder passeret gennem ITH inden for træ- og møbelindustri, herunder Invita Køkkerner.

Men i slutningen af 2006 blev virksomhedsporteføljen inden for byggematerialer: Lilleheden, Palsgaard Træ, PLUS og trægrossisten Høeg Hagen & Co. solgt til LD Equity for 744 mio. kr.

Nu er det Capinordic, der overvejer, hvad ITH Industri Invest skal investere i.

Da Capinordic købte sig ind i ITH var selskabets største aktionær PKA, som i sin tid blev medejer ved at sælge sin andel i PLUS til det silkeborgensiske investeringsselskab. Siden Capinordic begyndte at købe ITH-aktier har PKA drypvis solgt ud af sine. I den forgangne uge røg de sidste.