Topvirksomheder er godt rustet til en ny krise

De store danske selskaber er i langt bedre form til at klare et svært 2012, end dengang de gik ind i krisen i 2008. Gælden er nedbragt, og indtjeningen forbedret, hvilket giver fleksibilitet til at udnytte de opkøbsmuligheder, som pressede konkurrenter kan give.

Medicinalindustrien – som her Novo Nordisk – hører til de fremstillingsindustrier, som har konsolideret sig i løbet af krisen, og som ifølge Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen står stærkt rustet til at modstå krisen. Fold sammen
Læs mere

De store danske selskaber har brugt de seneste år på at forbedre indtjeningen, nedbringe gælden og dermed mindske afhængigheden af bankerne. Dermed står de stærkt rustet til et svært 2012 og har fleksibilitet til at udnytte opkøbsmuligheder.

Det er konklusionen i en frisk analyse, som Sydbank har lavet af udviklingen siden 2008 i 27 af de største danske selskaber.

»Vi havde en formodning om en tydelig tendens, men at den skulle være så klar, det havde vi alligevel ikke forventet,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Analysen viser, at 20 ud af 27 selskaber, svarende til 74 procent, har nedbragt deres gæld og styrket balancen siden 2008. Samtidig har 17 ud af de 27 selskaber forbedret nettoresultatet og lønsomheden, selv om mere end halvdelen af selskaberne har oplevet træge markedsvilkår med en årlig omsætningsvækst på mindre end to procent i perioden.

»Billedet er meget tydeligt på gældssiden, hvor der er gjort virkelig meget for at få nedbragt gælden. Samtidig har man reduceret omkostninger, uden at det er gået for meget ud over servicen over for kunderne, og det betyder, at danske selskaber nu står rigtig godt rustet til at vinde markedsandele under en krise,« siger Jacob Pedersen.

Råderum til opkøb

Topchef Jens Bjørn Andersen fra transportkoncernen DSV deler den vurdering.

»Vi har lært af den tur, vi var igennem i 2008/09. Vi har nedbragt gælden og fået en mere konservativ gældsætning, så vi står bedre rustet til at klare den usikkerhed, der er om 2012,« siger Jens Bjørn Andersen.

»Man kan tackle usikkerheden ved at gå i flyverskjul, men man kan også udnytte de muligheder, der kan opstå i en krise. Vores gæld er på et fornuftigt niveau, og vi har signaleret, at vi vil se på mindre opkøb,« tilføjer han.

Jacob Pedersen er også overbevist om, at mange af de store danske selskaber vil købe op under en ny krise, ligesom han påpeger, at det netop er offensive investeringer, der er årsagen til, at selskaber som A.P. Møller - Mærsk og D/S Norden har øget gælden i perioden siden 2008. Men gigantopkøb regner han ikke med.

»Med de udsigter, der er for verdensøkonomien i øjeblikket, har jeg meget svært ved at forestille mig, at nogen virksomhedsledere er så optimistiske, at de kaster sig ud i opkøb, der løfter forretningsomfanget med 30-40 procent. Sigtbarheden er for dårlig,« vurderer Jacob Pedersen.

Én god ting ved krisen

Per Hansen, der er aktiestrateg i Jyske Bank, tror også, at de stærke selskaber kan forbedre deres markedsposition i et svært 2012.

»Det eneste gode ved en krise er, at de stærke virksomheder får brugt de dårlige tider til at skille de svagere virksomheder fra. I krisetider polariseres verden, så de stærke virksomheder bliver stærkere, mens de svage bliver svagere eller dør,« siger Per Hansen.

Han fremhæver, at den lavere gældsætning også har mindsket selskabernes afhængighed af bankerne, ligesom flere er begyndt at finansiere sig med virksomhedsobligationer.

»Det er med til at øge virksomhedernes fleksibilitet til at agere, hvis der opstår gode muligheder, « siger Per Hansen.

Men det er ikke kun finansielt, at selskaberne har fleksibilitet.

»Virksomhederne er samtidig også mentalt forandringsberedte, hvilket sammen med den finansielle fleksibilitet er de to ting, der gør, at de står bedre ved indgangen til 2012, end da de gik ind i 2009,« mener Per Hansen.

Mens industri- og transportselskaberne har haft svært ved at løfte omsætningen på grund af træge markedsbetingelser siden 2008, så har flere af medicinalvirksomhederne leveret tocifrede, årlige vækstrater, samtidig med at indtjeningen er fulgt med op, og gælden er bragt i bund. Og selv en lang periode med lav global vækst vil næppe ændre det billede.

»Vi mener stadig, at der er gode muligheder for danske medicinalaktier som Novo Nordisk og Lundbeck. Hvis krisen eskalerer, så vil investorerne søge mod de mere sikre papirer igen. Og de her selskaber vil ikke blive mærket af krisen i væsentlig udstrækning, så de vil kunne fortsætte den meget stærke udvikling,« siger Jacob Pedersen.

Han mener, at der er aktiemæssige godbidder i alle sektorer, også de konjunkturfølsomme, men understreger, at man skal være meget selektiv.