Topskatten har det ene ben i graven

Regeringen vil skaffe 20.000 flere på arbejde med sin storstilede skattereform. Det koster penge. Måske hele topskatten skal afskaffes, viser beregninger.

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Topskatten kan have det ene ben i graven, når skattereformen banker på døren. For regeringen agter at øge udbuddet af arbejdskraft med 20.000 personer, og de kan nå hele vejen i mål, hvis vi sænker topskatten med et tocifret milliardbeløb.Det viser beregninger, som Danske Bank, CEPOS og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget for Ritzau.

"Hvis man skal have 20.000 flere i arbejde, skal man som minimum fjerne topskatten helt, hvis man bruger Skatteministeriet egne beregninger. Man skal også lempe mellemskatten en smule. Det beløber sig til en skattelettelse på 20 milliarder kroner i runde tal," anslår Las Olsen, talsperson i Danske Bank.

Den liberalistiske tænketank CEPOS tør være mere nøjagtig:

"Hvis man skal have præcis 20.000 ekstra i beskæftigelse gennem lettelser af topskatten, skal man sænke satsen med 13 procentpoint. Det giver et provenutab for staten på knap 16 milliarder," fastslår cheføkonom Mads Lundby Hansen.

AE: Ingen sikkerhed
Men vi kan slet ikke vide os sikre på effekten på arbejdsudbuddet, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For folk, som får skattelettelser, kan også vælge at gå ned i arbejdstid og opretholde deres indkomst, lyder det.

Topskatten indbringer staten 18 milliarder næste år.

Ritzau