Topskat splitter partier

Den nye analyse af topskatten kommer kort tid før et forventeligt politisk skatteslagsmål mellem partierne i blå blok. LA plæderer for en total afskaffelse af topskat, mens DF stritter imod.

Hos Liberal Alliance står skatteordfører Ole Birk Olesen (LA) fast på, at topskatten helt bør fjernes. »Topskatten er problematisk, uanset om det er en million eller 400.000 personer, der betaler den,« fastslår ordføreren. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Timing er vigtig i politik, og hvis Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) håber at skabe lidt røre med sin analyse af topskatten, kunne rådet dårligt have valgt et bedre år.

AEs analyse kommer godt et halvt år før de længe ventede forhandlinger om en ny skattereform. På den ene side står Liberal Alliance, hvor den stålsatte partiformand, Anders Samuelsen, er gået så langt som at true med at vælte regeringen, hvis ikke topskattesatsen sænkes.

På den anden side står Dansk Folkeparti, der ikke har ambitioner om at sænke topskatten, og som forventeligt vil komme under hårdt pres fra Socialdemokratiet, der hidtil har affejet enhver snak om topskattelettelser.

Hos Liberal Alliance står skatteordfører Ole Birk Olesen (LA) fast på, at topskatten helt bør fjernes.

»Topskatten er problematisk, uanset om det er en million eller 400.000 personer, der betaler den,« fastslår ordføreren.

Krumspring for at undgå topskat

Ole Birk Olesen mener ikke, det er meningsfuldt at tale særligt længe om, hvor mange der betaler topskat. For aktuelt er systemet indrettet på en måde, der tvinger masser af lønmodtagere og selvstændige ud i en række krumspring for at komme uden om den ekstra beskatning.

»Der en stor gruppe selvstændige, der indkomstudjævner på en måde hvert år, så de holder sig under grænsen. Og hos lønmodtagerne ved vi, at mange forhandler sig uden om en lønforhøjelse for at undgå at komme over grænsen. I stedet forhandler man andre goder som mere ferie på plads,« siger Ole Birk Olesen og opridser konsekvensen:

»Danmark går glip af velstand, fordi folk arbejder mindre og arbejder mindre produktivt, end de ellers ville have gjort,« siger ordføreren.

Hos Socialdemokraterne har man på forhånd meldt ud, at man ikke vil lægge stemmer til en skattereform, der indeholder lettelser af topskatten, og AEs analyse understreger, at den beslutning er rigtig, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

»Vi har sagtens kunnet se argumentet om, at det ikke skulle ramme almindelige lønmodtagere, og det er der blevet ændret på, så det er dem med de højeste indkomster, der betaler. Det er ret og rimeligt og en lighedsskabende faktor i samfundet, at de bredeste skuldre løfter den tungeste byrde,« siger Benny Engelbrecht.

Dermed synes det sandsynligt, at der skal stemmer fra Dansk Folkeparti til for at vedtage lettelser i topskatten.

DF kræver lettelser i bunden

Men det ligger umiddelbart ikke i kortene, siger partiets finansordfører, Rene Christensen (DF).

»Vi er ikke imod, at man kan arbejde med skattelettelser, hvis det kan finansieres. Men vi synes, det ser svært ud at skulle tale om lettelser, så længe vi ikke har styr på indvandringen og de mange flygtninge og de omkostninger, der følger med der,« siger Rene Christensen.

Skulle der alligevel vise sig at være råderum til at skære lidt på trækprocenterne, er det en helt anden gruppe, der står først for, siger ordføreren.

»Skulle der være et råderum, så ønsker vi at løfte skatten i bunden. Det er den gruppe, der trænger,« siger han.

Kan man være sikker på, at Dansk Folkeparti ikke kommer til at lægge stemmer til en reform, der kun giver lettelser i topskatten?

»Nu går vi aldrig til forhandlinger med ultimative krav, men ingen er vist i tvivl om, hvor vi står i det her spørgsmål, og her står vi nok langt fra vores samarbejdspartnere,« siger Rene Christensen.