Topøkonomer: Vent med vækstpakke

Slå koldt vand i blodet. Men hold beredskabet klar. Økonomer vil vente med at fremrykke offentlige investeringer, til der er overblik over økonomiens problemer.

Læs mere
Fold sammen
Indtil den historisk lave danske ledighed for alvor skyder i vejret, bør vi vente med at fremrykke offentlige investeringer i en decideret vækstpakke.

Det vurderer vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, økonomiprofessor på Københavns Universitet.

- Vi skal holde hovedet koldt et øjeblik. Det gælder om at brænde krudtet af på det rette tidspunkt. Ikke for tidligt. Hvis man bruger pengene på en finanspolitisk lempelse, der kommer for tidligt, mangler pengene senere hen, når der faktisk er brug for lempelsen, fastslår han.

Vismændene regner i deres seneste prognose med, at ledigheden stiger med 4000 fuldtidsansatte om måneden det kommende år. Hvis det regnestykke holder hjem, bevæger ledigheden sig op over 100.000 efter årsskiftet.

- Først fra det tidspunkt kan det være relevant med en finanspolitisk lempelse, hvis den skal have effekt, vurderer vismanden.

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, læner sig op af samme prognose.

- Selvom det er virkeligt svært at være stor optimist på økonomiens vegne, skal vi passe på med at putte for meget kul på maskinen, inden vi er sikre på, hvor udbrændt maskinen er, vurderer han.

/ritzau/