Topøkonomer: Akut behov for ny økonomisk plan

Ti tidligere og nuværende vismænd er enige: Regeringen burde for længst have fremlagt en ny økonomisk plan, der sikrer holdbarheden i dansk økonomi længere frem i tiden end den nuværende 2010-plan. Topøkonomerne stiller stramme krav til den kommende plan, men finansminister Thor Pedersen maner til besindighed.

Regeringen bør hurtigst mulig fremlægge en plan for, hvordan man sikrer en holdbar udvikling af dansk økonomi de kommende 15-20 år.

Sådan lyder det fra ti tidligere og nuværende økonomiske vismænd, der på kort sigt frygter en overophedning af dansk økonomi og på længere sigt frygter, at de offentlige udgifter løber løbsk og stiger mere end forventet.

Blandt de 10 tidligere vismænd, som Berlingske Business har talt med, mener de ni, at der er presserende behov for en ny plan for dansk økonomisk politik, der kan afløse den nuværende såkaldte 2010-plan. Regeringen har flere gange udskudt en ny økonomisk køreplan, og den seneste udmelding er, at der sandsynligvis vil komme et udspil i efteråret 2007.

Det er dog uvist, hvad 2010-planens afløser kommer til at indeholde, og på baggrund af regeringens udmeldinger frygter flere af vismændene blandt andet, at planen ikke bliver tilstrækkelig stram.

Stadig skattestop?

»Vi mangler at få at vide, om regeringen agter at fastholde sit skattestop efter 2010. Og hvad regeringen vil gøre, hvis eksempelvis udgifterne på sundhedsområdet, stiger mere end forudset.

Vil den indføre brugerbetaling? Vil den begrænse de offentlige udgifter på andre områder,« spørger tidligere økonomisk vismand, Nina Smith.

Hun henviser til, at regeringen i år lader det offentlige forbrug stige med 1,3 procent, hvilket er næsten tre gange så meget som planlagt i 2010-planen.

Økonomernes frygt er, at stigende offentlige udgifter på kort sigt kan få forbruget og inflationen til at løbe løbsk og på længere sigt blive et problem for balancen i de offentlige budgetter. Flere forsinkelser af den nye økonomiske køreplan har fået nuværende overvismand, Peter Birch Sørensen, til at tvivle på, hvornår planen er klar.

»Det står mig endnu ikke klart, hvornår regeringen har tænkt sig at komme med en ny økonomisk plan for Danmarks økonomi, men det ville være nyttigt at få den fremlagt før næste års finanslovforslag,« siger han.

Præcise mål

Peter Birch Sørensen mener, at en ny plan skal sætte præcise mål for udviklingen i de offentlige udgifter og gældens størrelse frem mod 2020 samt give svar på, hvordan regeringen vil imødegå udfordringerne med den faldende arbejdsstyrke.

»Det kan være fristende for politikerne at øge de offentlige udgifter lige nu, hvor de offentlige indtægter stiger på grund af højkonjunkturen. Men hvis der ikke er styr på de offentlige udgifter i det kommende årti, bliver der problemer med at finansiere

velfærdsstaten på trods af velfærdsforliget,« siger han.

Finansminister Thor Pedersen (V) afviser at kommentere på indholdet af en ny økonomisk køreplan. Men han mener, at vismændenes bekymring for de offentlige udgifter på mellemlang sigt er grundløst.

»De kloge hoveder burde i stedet analysere, hvorfor det på alle områder går bedre, end de vise mænd tidligere har sagt. Hvordan kan det være, at beskæftigelsen er højere end nogensinde, at overskuddet er større end forventet, og at inflationen er lavere,« spørger Thor Pedersen, der anbefaler økonomerne at slå koldt vand i blodet.

»Jeg glæder mig tit over, at det er politikere og ikke fagøkonomer, der bestemmer. I 1960erne, da jeg gik på polit-studiet, sagde man, at det var bedst, at der altid var en vis ledighed. Men som politiker synes jeg bestemt ikke, at det er et mål, at der skal være ledige,« siger han.

Kommer en ny plan til at indeholde svar på, hvad man gør, hvis udgifterne stiger mere end forventet?

»Alt det med hvis og hvis og hvis. Jeg vil ikke dissekere en plan, der endnu ikke er udarbejdet,« siger Thor Pedersen.

Politisk fedtspil

Hos Socialdemokraterne undrer man sig over, hvorfor en ny økonomisk plan trækker i langdrag. Her vil man bruge en ny køreplan til at skabe råderum for mere velfærd.

»Regeringen bliver ved med at love en ny økonomisk plan. Men den bliver hele tiden udskudt. Efter min opfattelse er der tale om et politisk fedtspil fra regeringens side. Regeringen er blevet handlingslammet i spørgsmålet om skattelettelser, fordi befolkningen hellere vil have mere velfærd for pengene,« siger finanspolitisk ordfører Jan Pedersen (S).