Topøkonom: ECB handler helt uforståeligt

Den nobelprisvindende økonom Paul Krugman har kun hovedrysten til overs for ECBs holdning til at restrukturere den græske gæld.

Foto: MIKE CLARKE

- Det er helt skørt. Der er foreløbig blot tale om at forlænge løbetiden på gælden, og hvis ikke engang det kan lade sig gøre, så ved jeg ikke, hvad der kan, siger Paul Krugman på et pressemøde torsdag.

Hans kommentar falder, efter at ECB-topfolkene Jürgen Stark og Ewald Nowotny i weekenden slog fast i forskellige græske aviser, at Grækenland må honorere sine forpligtelser og følge de planer, der ligger.

- For ECB er der kun en klar linje: I må leve op til de forpligtelser, I har påtaget jer, sagde Ewald Nowotny ifølge Reuters til avisen To Vima lørdag.

Krugman, der er professor i økonomi og international politik ved Princeton University, anser det for usandsynligt, at Grækenland kan undgå en eller anden form for restrukturering af sin gæld. Det samme gælder Irland og Portugal.

- ECB's modstand mod det er helt uforståelig, siger Paul Krugman.

Den græske premierminister, George Papandreou, afviser ligesom ECB, at en restrukturering af gælden kan komme på tale. Jean-Claude Juncker, der er formand for Eurogruppen, der består af 17 lande, sagde i sidste uge, at Grækenland kan blive nødt til at gå efter en "blød restrukturering" af sin statsgæld. Men ECB frygter, at det kan destabilisere euroen.

Paul Krugman påpeger, at gældskrisen understreger nogle fundamentale problemer ved hele euro-konstruktuionen.

- Alle de dårlige ting, som euroskeptikerne advarede mod, er faktisk sket, siger Krugman og nævner blandt andet, at landene i euroomårdet står uden "lender of last ressort", når de ikke længere har deres egen centralbank samt at det er meget vanskeligt at træffe effektive politiske beslutninger i området.

Han følger ikke Danmark tæt nok til at kunne sige, om det ville være en fordel for os at træde in di samarbejdet, men han er ikke i tvivl om, at det har været en fordel for Sverige og Storbritannien at stå uden for.

Paul Krugman modtog Nobelprisen i økonomi i 2008.