Topledere: Grøn omstilling skal kickstarte økonomien – og Danmark skal op i gear

Massive investeringer i grøn omstilling skal bidrage til at få gang i verdensøkonomien efter coronakrisen, lyder budskaber fra World Economic Forums virtuelle topmøde. Det er gode nyheder for Danmark, mener Danfoss-topchef Kim Fausing.

Danfoss administrerende direktør, Kim Fausing, vurderer, at »der er kategorier af job, som ikke vil findes i fremtiden. Hvis vi har befolkningsgrupper, som ikke har et job i fremtiden, og som ikke føler, at nogen er interesseret i dem, bliver det en giftig cocktail. Derfor bliver uddannelse, efteruddannelse og opkvalificering helt afgørende.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Enorme investeringer i grøn omstilling skal være med til at sparke gang i verdensøkonomien efter coronakrisen, som har udløst dramatiske tilbageslag for nationer over hele kloden.

Sådan lyder meldingen fra politiske ledere og topfolk fra det globale erhvervsliv, som følger World Economic Forums virtuelle topmøde, der blev skudt i gang mandag.

Under overskriften »The Great Reset« handler mange af debatterne om, hvordan verden bedst kan genrejses efter covid-19. Ifølge de danske topledere, som følger WEF-mødet, vil satsningen på grøn omstilling sammen med de massive investeringer i nye bæredygtige løsninger give store muligheder for dansk erhvervsliv.

»Den grønne omstilling bliver en meget vigtig del af den økonomiske genstart. I alle genstartsplaner fylder investeringer i grøn omstilling utroligt meget. Det ser vi i EUs Green Deal. Det ser vi i Kina, Sydkorea, Japan og andre lande i Asien. Og i USA har Joe Biden bragt USA tilbage til FNs klimaaftale. Den grønne omstilling når ind i alle hjørner. Det er en revolution, vi bliver vidne til,« siger Kim Fausing, topchef for Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss, der leverer energieffektive løsninger til hele verden.

Kim Fausing, topchef i Danfoss

»Jeg er ikke i tvivl om, vi kan nå det. Hvis vi kommer hurtigt i gang, vil vi om tre til fire år være kommet så meget videre, at vi har fundet endnu flere nye spændende løsninger.«


I en tale til WEF-mødet mandag eftermiddag appellerede den kinesiske præsident, Xi Jinping, til, at verden arbejder tættere sammen for at klare det værste økonomiske tilbageslag siden Anden Verdenskrig.

Han understregede samtidig, at den økonomiske genrejsning skal gå hånd i hånd med en grøn og bæredygtig udvikling, der modvirker klimaforandringer.

»Det vil kræve hårdt arbejde, men Kina vil klare det,« sagde Xi Jinping, hvor han henviste til, at Kina vil være CO2-neutral inden 2060.

Dansk optimisme

Sammenholdt med signalerne fra den nye amerikanske præsident, Joe Biden, som vil investere massivt i grønne løsninger og dreje USA væk fra Donald Trumps kurs i miljø- og klimapolitikken, skaber det optimisme hos Danfoss-topchefen.

Ifølge Kim Fausing kan udviklingen, navnlig i USA, gå hurtigere, end mange venter. For selvom den tidligere præsident tog afstand fra den grønne omstilling og trak USA ud af FNs klimaaftale, blev den grønne dagsorden ikke begravet i hans tid som præsident.

»I delstaterne har man været meget aktive og progressive og har flyttet den grønne omstilling markant. Se på Californien, se på Midtvesten, Chicago og New York – alle de steder har man rykket. Man skal huske, at de store budgetter på infrastruktur og energi ligger i delstaterne. Det er i høj grad borgmestre, der har fat i håndtagene, og som kan investere stort i energi og infrastruktur. Derfor har de seneste fire år ikke været tabt i klimamæssig forstand,« siger Kim Fausing.

Ifølge Danfoss-chefen har mange byer og delstater haft skarpt fokus på at sænke udledningen af CO2 og forbedre energieffektiviteten. Han fremhæver, at der i blandt andet New York og Californien er sat gang i store forbedringer af bygningsmassen.

Når Kim Fausing ser frem, venter han især spændt på Biden-administrationens offentliggørelse af en ny infrastrukturplan.

Andre centrale danske erhvervsfolk er enige i, at de ambitiøse mål om at nedbringe CO2-udledningen og satse på bæredygtige løsninger bliver en vigtig del af den økonomiske genopretning.

Kim Fausing, topchef i Danfoss

»Det er klart, at nogle områder er udfordrende, men vi skal nok finde løsninger.«


Corona ingen barriere

Det gælder blandt andre administrerende direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark, som investerer massivt i klimavenligt byggeri og i store grønne infrastrukturprojekter i energisektoren.

Ifølge Torben Möger Pedersen vil den økonomiske krise i kølvandet på corona pandemien næppe bremse momentum i den grønne omstilling.

»Coronapandemien har selvfølgelig ændret vilkårene ret fundamentalt i økonomierne og vil være noget, man vil være præget af i mange år frem. Men omvendt trækker den hurtige udvikling og udrulning af vaccinerne, som tilsyneladende foregår nu, og regeringernes og centralbankernes resolutte reaktioner i foråret, i den anden retning. Derfor kan man have en forventning om, at verdensøkonomien kommer tilbage på vækstsporet,« siger han og tilføjer:

»Det er også nødvendigt, for uden en tilbagevenden til global vækst vil det være meget vanskeligt – om ikke umuligt – at løse de udfordringer, vi har med hensyn til klimaet.«

Fornyet vækst er desuden vigtig for at kunne afbøde, at den grønne omstilling får social slagside.

»Det er vigtigt, at den grønne omstilling går hånd i hånd med det, man i Davos-sprog kalder for en retfærdig omstilling. Her er der meget fokus på den danske tilgang, hvor vi sætter et ambitiøst klimamål, men på en måde, så det understøtter vækst og beskæftigelse,« siger Torben Möger Pedersen.

Også i State of Green er man enig i, at den grønne transformation vil rulle frem.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de kommende års massive investeringer i grøn omstilling bliver drivkraften i genrejsningen af den globale økonomi,« siger Finn Mortensen, der står i spidsen for State of Green, der er et offentligt-privat partnerskab, som markedsfører grønne danske løsninger og kompetencer internationalt.

EU investerer milliarder

Han fremhæver, at EU har afsat 750 milliarder kroner til sin Next Generation-genopretningsfond over de næste tre år, og at denne vil blive en løftestang for en grøn og digital omstilling i Europa.

»Mindst 37 procent af midlerne skal gå til en grøn omstilling og mindst 20 procent til digitalisering. I USA er præsident Biden på vej med en 2.000 milliarder dollar investeringsplan for de næste fire år, og han har i den sammenhæng annonceret, at et væsentligt element bliver en clean energy revolution,« siger Finn Mortensen.

»Samlet set er der tale om en massiv økonomisk saltvandsindsprøjtning til den globale grønne omstilling. Det vil give danske eksportvirksomheder inden for energirenovering, vedvarende energi, vand, klima og miljø nogle enestående afsætningsmuligheder. Både på eksisterende markeder og på helt nye markeder,« siger Finn Mortensen.

Han peger på, at Indien og Danmark for nylig har indgået en partnerskabsaftale med et stort potentiale.

Kim Fausing fra Danfoss er enig i, at de massive grønne satsninger vil skabe store muligheder for Danmark – vi skal dog op i et højere gear, siger Kim Fausing, der vurderer, at Danmark står med et godt udgangspunkt.

»I Danmark har vi DNAet og historien med os. Vi har sat et inspirerende og godt mål for 2030. Vi har en lang række klimaløsninger, som er lige til at installere. De er effektive og har kort tilbagebetalingstid. Vi kan ikke nøjes med at tale – vi skal til at implementere. Jeg har indtryk af, at viljen er der, men min bekymring er, at om vi får tempo i processen,« siger Kim Fausing.

Han er overbevist om, at Danmark kan reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030.

»Jeg er ikke i tvivl om, vi kan nå det. Hvis vi kommer hurtigt i gang, vil vi om tre til fire år være kommet så meget videre, at vi har fundet endnu flere nye spændende løsninger. Det er klart, at nogle områder er udfordrende, men vi skal nok finde løsninger,« siger han.

Balanceret udvikling vigtig

At omstillingen også kan betyde nye afgifter for dansk erhvervsliv, er Kim Fausing klar over. Et udvalg under regeringen skal i 2022 præsentere en model for, hvordan man kan indføre en generel CO2-afgift. Grønne skatter afskrækker ikke Kim Fausing – hvis regeringen vel at mærke fjerner andre afgifter og skatter.

»Det skal være balanceret. Hvis vi bare lægger flere afgifter på samfund og industri, gør det os mindre konkurrencedygtige,« siger han.

Kim Fausing peger samtidig på, at det også er vigtigt at tage de nødvendige hensyn til befolkningen, så den grønne omstilling ikke risikerer at skævvride samfundet, og så det kan undgås at udløse protester, som det blandt andet er sket i Frankrig med »de gule veste« og i USA:

»Det er vigtigt at sikre et socialt balanceret samfund – det er en af styrkerne ved det danske samfund. Der er kategorier af job, som ikke vil findes i fremtiden. Hvis vi har befolkningsgrupper, som ikke har et job i fremtiden, og som ikke føler, at nogen er interesseret i dem, bliver det en giftig cocktail. Derfor bliver uddannelse, efteruddannelse og opkvalificering helt afgørende.«