Topledere dumper Mette Frederiksens økonomiske politik

Kun ti procent af deltagerne i Berlingskes Toplederpanel mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) har en større troværdighed i den økonomiske politik end Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. Mange kan være nervøse for, om regeringen kan styre det offentlige forbrug, mener politisk kommentator Hans Engell.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen vil hæve aktieskatten for at kunne finansiere tidligere pension til »Arne«. Det falder ikke i god jord hos deltagerne i Berlingskes Toplederpanel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at Venstre har det meget svært i meningsmålingerne, men deltagerne i Berlingskes Toplederpanel kommer nu en klar dom: V-formand Jakob Ellemann-Jensen er langt bedre end statsminister Mette Frederiksen (S) til at føre økonomisk politik.

I en helt ny rundspørge svarer 57 procent af de topledere, der har deltaget, at Jakob Ellemann-Jensen har den største troværdighed i den økonomiske politik. Kun hver tiende mener, at Mette Frederiksen, der ellers står utroligt stærkt i meningsmålingerne, har den største troværdighed. Lige over en femtedel svarer ved ikke. De sidste har ikke ønsket at svare.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, fremhæver, at erhvervslivets topledere traditionelt bakker mest op om borgerlige og liberale politikere, men han mener, at svarene fra Toplederpanelet kan stikke dybere end det.

»Mette Frederiksen har gennemført en forandring af socialdemokratiet. En markant drejning til højre i værdi og retspolitikken, mens der er sket en drejning til venstre i socialpolitikken. Det har succes i den brede befolkning, men det er nogle symbolske skridt, som skaber afstand til erhvervslivet,« siger Thomas Larsen, der samtidig fremhæver, at det er bemærkelsesværdigt, at Jakob Ellemann står så stærkt hos toplederne, som det umiddelbart ser ud til.

»For ser man nøgternt på det, så har det ikke været et jubelår, som Jakob Ellemann har gennemlevet på Christiansborg. I målingerne ligger Jakob Ellemann generelt ikke så godt, og der er flere borgerlige vælgere, som rykker over til Søren Pape Poulsen. Men Jakob Ellemann-Jensen har en stærk bastion hos erhvervslederne,« siger Thomas Larsen.

Dårligt med aktieskatten

Deltagerne i Toplederpanelet er ligeledes blevet spurgt, hvad de mener om regeringens forslag om at hæve aktieskatten og at lave en særskat på bankerne. Begge dele skal være med til at finansiere tidligere pension til »Arne«.

Ikke overraskende giver regeringens forslag bestemt ikke anledning til ros fra topledernes side. Hele 88 procent af toplederne mener, at det er en dårlige ide at hæve aktieskatten og 84 procent siger nej til at indføre en særskat på overskuddet i den finansielle sektor.

Toplederne er også blevet spurgt om, hvordan de mener, at regeringen har håndteret coronakrisen, og på det punkt får Mette Frederiksen opbakning. Lige over halvdelen, i form af 51 procent af toplederne, svarer, at regeringen har håndteret krisen enten »godt« eller »overvejende godt«, mens 23 procent mener, at håndteringen har været enten »dårlig« eller »overvejende dårlig«.

»Det er en styrke for regeringen, at mere end 50 procent mener, at regeringen har håndteret coronakrisen godt. Det kan Mette Frederiksen glæde sig over. Men jeg tror også, at hun kommer ind i en meget vanskelige periode nu. Coronakrisen fortsætter, og jeg tror, at nogle brancher kan ryge ud over kanten. Det kan give problemer med opbakningen,« siger Thomas Larsen.

Nervøse for det offentlige forbrug

Politisk kommentator Hans Engell er enig med Thomas Larsen i, at svarene fra toplederne dækker over mere, end at de fleste erhvervsledere helst vil have borgerlig regering. Men han kommer med nogle lidt andre bud på, hvorfor toplederne er nervøse for regeringens økonomiske politik.

Hans Engell, politisk kommentator

»Vi er i en situation, hvor tre millioner danskere enten er ansat i det offentlige eller er afhængig af den offentlige sektor. Det gør mange erhvervsledere skeptiske.«


»Regeringen bygger på et rødt flertal, og jeg tror, at der er en skepsis over for, om regeringen kan styre det offentlige forbrug. Vi er i en situation, hvor tre millioner danskere enten er ansat i det offentlige eller er afhængig af den offentlige sektor. Det gør mange erhvervsledere skeptiske,« siger Hans Engell.

»Det bliver heller ikke gratis med klimaet. Alle ting lagt sammen vil betyde, at mange er bange for, at det offentlige forbrug bare vil blive større. Vi får flere offentligt ansatte til at passe på og kontrollere, men finansieringen kan kun komme et sted fra,« siger Hans Engell.

Han fremhæver i lighed med Thomas Larsen, at regeringen med en forhøjelse af aktieskatten og særskatten på bankerne er ude i en politisk ideologi, som erhvervslederne bestemt ikke bryder sig om.

»Jeg tror, at det, som virkelig spiller en rolle, er, at vi har en regering, som er meget stærk. Måske ikke mandatmæssigt, men der er ikke noget borgerligt alternativ lige nu. Det betyder, at Mette Frederiksen kommer til at sidde i lang tid. Her er det ikke underligt, at nogle er nervøse for, at regeringen mister grebet om den økonomiske politik,« siger Hans Engell.