Topledelsen i Skatteministeriet under beskydning

Der er sket et »alvorligt ledelsessvigt« og muligvis også pligtforsømmelse i Skatteministeriet i sagen om 6,2 mia. forsvundne kroner. Sådan lyder det fra politikere, efter at Berlingske har beskrevet en forsvundet advarsel.

Skatteordfører for Socialdemokraterne Jesper Petersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeriets topledelse bærer også et ansvar for, at 6,2 mia. kroner er forsvundet fra den danske statskasse. Sådan lyder det fra en stribe politikere på tværs af partiskel, efter at Skatteministeriet for første gang har erkendt og beklaget fejl i sagen.

Foreløbigt har svindelsagen haft størst konsekvenser i Skat, hvor fire personer er blevet bortvist – mistænkt for pligtforsømmelser. Men nu beder politikere om at få undersøgt, om der også er sket »pligtforsømmelse« i Skatteministeriet. Der er ligeledes krav om, at departementschefen allerede nu bliver irettesat af ministeren.

»Hvis jeg var skatteminister, skulle der gives en meget klar instruktion til departementschefen om, at rapporter med advarsler af den karakter fra den interne revision for fremtiden skal tages anderledes alvorligt, end vi hidtil har set,« siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokraterne.

Han og en række andre politikere undrer sig højlydt over, at Skatteministeriet undlod at følge op på en kritisk revisionsrapport fra maj 2013, som advarede om huller i Skats kontrol med udbytterefusioner. Som beskrevet tirsdag i Berlingske Business blev rapporten ikke journaliseret i Skatteministeriet, som den skulle, og den blev heller ikke forelagt for departementschefen.

»Jeg har ikke nogen intention om at hænge nogen ud, men der er noget ravruskende galt, når den slags advarsler ikke bliver journaliseret, og når departementschefen ikke bliver gjort opmærksom på, at her er noget, der skal følges op på. For der var jo en blinkende advarselslampe i rapporten, som burde betyde, at den kom ind på departementschefens bord,« siger Jesper Petersen.

Et meget alvorligt ledelsessvigt

Skatteministeriet har flere gange oplyst, at det er i styrelsen Skat, at man har ansvaret for driften og således også det primære ansvar for at følge op på revisionsrapporter, der vedrører driften. Men skatteordførere fra flere partier mener, at Skatteministeriet også har et ansvar for, at svindlere fik frit spil i mere end tre år, før de blev stoppet.

»Det er klart, at det er i Skat, at man har et ansvar for at reagere på indholdet af rapporterne, men Intern Revision er som enhed knyttet til departementschefen i Skatteministeriet, og derfor er det ikke urimeligt at mene, at departementschefen har et ansvar for at følge op på rapporter og sikre sig, at der bliver reageret i Skat på væsentlige advarsler og kritikpunkter,« siger Jesper Petersen.

Ministeren bør undersøge sagen, mener man hos de Radikale.

»Det er svært at forstå, at en så alvorlig kritik ikke når frem til det øverste niveau, og det er selvfølgelig ikke acceptabelt. Jeg går derfor ud fra, at ministeren også får undersøgt dette til bunds og taget de nødvendige konsekvenser,« siger Martin Lidegaard, skatteordfører for de Radikale.

Der er gået noget alvorligt galt i Skatteministeriet, vurderer man på den borgerlige fløj.

»Når vigtige informationer på denne måde går tabt i systemet, er der tale om et meget alvorligt ledelsesmæssigt svigt. Man kommer ikke bare sådan lige til at slette mail eller glemme at journalisere rapporter, der omhandler graverende fejl og risici,« siger Merete Riisager, skatteordfører for Liberal Alliance, der nu vil have skatteministeren til at svare på en række spørgsmål.

Bl.a. vil hun spørge ham, hvorvidt der »har været brud på god forvaltningsskik« og »om der er sket pligtforsømmelse i Skatteministeriet i den konkrete sag«. Det sker, efter at en ekspert har omtalt manglende journalisering som en »tjenesteforseelse«.

»Vi er ikke færdige med at kaste lys over denne sag. Der er simpelthen nogle ting, der ikke stemmer, og der er en ledelse i toppen, der ikke tager ansvar,« siger Merete Riisager.

Folketinget har sparet Skat i stykker

Ministeren bør lade sig inspirere af, hvordan topledelser i det private erhvervsliv følger op på problemsager, lyder det fra Dansk Folkeparti,

»Det er mit indtryk, at interne revi-sionsrapporter fylder en del i private virksomheder, både på direktørniveau og i bestyrelser. Det er helt nødvendigt, at man fremadrettet får bedre styr på, hvem der forelægges interne revisionsrapporter, og hvem der har ansvaret for at følge op på dem. Det ansvar skal placeres helt i toppen af Skat, og Skatteministeriet skal have et ansvar for at følge op over for Skat, så de kritikpunkter, der er i rapporterne, bliver fulgt op,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF)

Skandalens årsag behøver dog ikke nødvendigvis at handle om svigt i embedsværket, lyder det fra Enhedslisten.

»Det er bestemt muligt, at der kan findes forklaringer, der drejer sig om embedsmandssvigt. Det kan ikke udelukkes. Men her fra min stol – som en del af den lovgivende magt – handler det også om, at Folketinget og skiftende regeringer har svigtet Skat ved at spare Skat i stykker de sidste ti år, og dermed givet nogle elendige rammer for Skats arbejde,« siger skatteordfører Rune Lund.

Berlingske har i flere uger bedt om et interview med departementschef Jens Brøchner, der har stået i spidsen for Skatteministeriet siden maj 2012, men topembedsmanden har endnu ikke ønsket at stille op. Dog har han og andre fra ministeriet skriftligt forklaret, at han ikke fik læst den omtalte revisionsrapport, fordi han i en periode var »fysisk fraværende i ministeriet pga. private omstændigheder i perioden« – angiveligt barselslignende vilkår.

Manglende journalisering af rapport

Berlingske ville gerne have spurgt skatteminister Karsten Lauritzen (V), hvorvidt han mener, at der er sket pligtforsømmelse i ministeriet i den konkrete sag, og om det bør få personalemæssige konsekvenser. Men ministeren har ikke været tilgængelig for et interview. Han har dog allerede indikeret, at der er behov for en opstramning i Skatteministeriet.

I tirsdagsavisen beskrev Berlingske, at det var en »højt placeret embedsmand« i Skatteministeriet, som havde undladt at journalisere den omtalte revisionsrapport. Efterfølgende har Skatteministeriets presseafdeling bedt om at få præciseret, at embedsmanden var en »nyansat fuldmægtig – altså laveste rang for embedsmænd i et ministerium«.