Topchefer vender tomlen ned til Thornings jobplan

En analyse viser, at Thornings jobplan, der skal skabe 150.000 job frem mod 2020, ikke er realistisk, og topchefer bakker op om den hårde dom.

Tidligere topchef i Nordea Peter Schütze, er nu bestyrelsesmedlem i Axcel Future, som kommer med dyster analyse af Thornings jobplan. FOTO: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helle Thorning har iværksat en stor jobplan, der skal skabe 150.000 job frem mod 2020, men tænketanken Axcel Future kalder planen urealistisk, og flere topchefer bakker op. Det skriver Børsen mandag.

Ifølge tænketanken Axcel Future kommer manglende investeringer til at koste Danmark et velstandstab på 85 milliarder kroner i 2020, hvis man ikke sætter kraftigt gang i erhvervsinvesteringer. De investeringer skal øges med 6-9 procent, hvis regeringens jobplan skal realiseres, men adskillige topchefer ser det ikke som en realistisk mulighed, at investeringerne rammer det niveau. De bakkes også op af professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, som tvivler på, at man kan komme op på de magiske 6-9 procents stigning.

Nogle af de topchefer, der tilslutter sig konklusionen i analysen, er blandt andre administerende direktør Niels Bjørn Christiansen fra Danfoss, administerende direktør Lars Rasmussen fra Coloplast og administrerende direktør for Velux Jørgen Tang-Jensen.

»Det er meget svært at retfærdiggøre ikke at lægge investeringerne i eksempelvis Nordtyskland i stedet for Sønderjylland og dermed spare godt en tredjedel af omkostningerne,« siger Jørgen Tang Jensen, direktør for Velux.

Rapporten fra tænketanken viser, at investeringerne reelt stiger med 3-4 procent årligt frem mod 2020, og der er ikke meget, der tyder på, at regeringens politik har gjort det mere attraktivt for virksomhederne at investere så meget, som det kræver for at nå målene for jobplanen. Topcheferne mener, at det danske skattesystem er en af de centrale hindringer for yderligere erhvervsinvesteringer.