Topchefer: Væksten ligger uden for Danmark og EU

Danske virksomhedsledere skal søge uden for EUs grænser og til BRIK-landene, hvis der skal skabes vækst i det nye år.

Den konklusion er resultatet af en rundspørge blandt 679 topchefer i det danske erhvervsliv. Det skriver dagbladet Børsen. Det er den lave vækst i de udviklede økonomier, blandt andet betinget af euro-krisen i EU, der tvinger de danske virksomheder til at søge til fjerne himmelstrøg for at sikre deres aktionærer højst mulig vækst.

- Der er fuld speeder i Asien, mens det er bremse i Europa. Vesteuropa bliver mindst lige så udfordrende som det var i 2012. Forbrugeren vil være tilbageholdende og kigge mere på opsparing end på forbrug. Men selv om makroøkonomien er hård og markedet vanskeligt, så er der altid masser af lommer med vækst, hvis man bare gør det godt nok, udtaler Jørgen Buhl Rasmussen, administrerende direktør i Carlsberg, til dagbladet Børsen.

Han bakkes op af Torben Nielsen, topchef i fødevareproducenten Tican, der eksporterer svinekød til mere end 100 lande.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver fjernmarkeder som eksempelvis det kinesiske, der bliver den sikreste kilde til vores virksomheds vækst i 2013, udtaler Torben Nielsen til dagbladet Børsen.

Ifølge en ny prognose fra Eksportrådet, vil værdien af dansk eksport til lande uden for EU stige med 12 mia. kr. mere end eksporten til lande inden for EUs grænser. Tallene er ekstra bemærkelsesværdige i betragtning af, at mængden af dansk eksport til EU-lande er langt større end til ikke-EU-lande. I 2012 ventes vareeksporten fra Danmark og til vores europæiske naboer er være på omkring 330 mia. kr., mens det tilsvarende tal for eksport til lande uden for EU er på 220 mia. kr. I 2013 forudser Eksportrådet en vækst i tallene på 17,5 mia. og 5,5 mia. kr. i eksport til lande henholdsvis uden for det europæiske fællesskab og inden for EU.