Topchefer spår dansk eksportboom

De danske topchefer har store forventninger til eksporten i 2014, og ser den som en afgørende vækstdynamo næste år. En af de optimistiske virksomheder er oliefilterproducenten C.C.Jensen, der henter omkring 90 procent af omsætningen fra eksport.

Hos C.C. Jensen i Svendborg forudser adm. direktør Stig Due, at der kommer ekstra blus på eksportlanternerne i 2014. De avancerede filtreringsanlæg har i 2013 sikret en eksportvækst på knap ti procent, og i 2014 forudser den fynske virksomhed en endnu større vækst i afsætningen til udlandet. Foto: Johnny Wichmann Fold sammen
Læs mere
Den nyudnævnte topchef i den fynske oliefilterproducent C.C.Jensen, Stig Due, går ind i 2014 som en usædvanlig glad og tilfreds leder. Ikke blot fordi han for et par måneder siden overtog ansvaret for den daglige drift fra C.C.Jensens mangeårige direktør, Carl Aage Jensen, fra ejerfamilien. Men også fordi han forventer, at eksporten til samtlige hovedmarkeder vil stige betydeligt næste år.

Efter en pæn stigning i eksporten med i underkanten af ti procent i 2013 venter Stig Due, at de bedre tider forstærkes, og at eksporten næste år vokser med ti til 15 procent.

Virksomheden sælger avanceret filtreringsudstyr, der skal sikre adgang til ren olie uden forurening og partikler, og blandt kunderne finder man kraftværker samt store aktører inden for blandt andet vindmølleindustrien, marineindustrien og mineindustrien. På alle forretningsområder venter C.C.Jensen fra Svendborg stigende salg i udlandet i 2014, fortæller Stig Due.

»Som underleverandør til en række forskellige brancher og selskaber er vi også afhængige af de internationale konjunkturer, og det virker, som om det lysner de fleste steder,« siger han.

C.C.Jensen-ledelsens optimisme er steget gradvist i løbet af 2013 i takt med, at situationen i Europa er forbedret, mens eksportudsigterne til både Asien og USA fortsat udvikler sig positivt. Det har smittet af på eksportforventningerne i dansk erhvervsliv, og Stig Dues optimisme deles af et bredt udsnit af danske topchefer.

I en rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, hvor 195 topchefer for store og mellemstore virksomheder har svaret, forventer to tredjedele af topcheferne i de eksporterende virksomheder en vækst i eksporten på mere end fem procent næste år. Omvendt venter blot tre procent et fald i eksporten på mere end fem procent.

Topchefernes svar kommer i kølvandet på en periode, hvor eksporten er steget med pæne vækstrater, mens det indenlandske forbrug har udviklet sig mere afdæmpet. Med en majoritet af topchefer, der venter en eksportvækst på mellem fem og 15 procent næste år, tyder alt på, at det i høj grad er eksporten, der bliver den afgørende motor, der skal få mere gang i dansk økonomi i 2014.

»Virksomhedernes eksport bliver afgørende for retningen i dansk økonomi næste år. Eksportudsigterne er fornuftige, og så skal fremgangen gerne lidt efter lidt smitte mere af på det indenlandske forbrug,« siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

Transportvirksomhed oplever fremgang

Hos transportvirksomheden Blue Water Holding, der har hovedsæde i Esbjerg, går man ligesom C.C.Jensen ind i 2014 med en god portion optimisme. Adm. direktør Kim Hedegaard Sørensen siger, at det især er tydeligt, at det begynder at gå bedre i mange lande lige omkring os, mens nedgangen i Sydeuropa er stoppet.

»Tingene ser fornuftige ud og mærkbart bedre end for et år siden,« siger han.

Direktøren venter, at det samlede marked for transportydelser målt i mængder vil stige med to til fire procent i 2014 efter en flad udvikling i år.

»Men vi regner med at få en større vækst end dette, fordi vi venter at tage markedsandele. Det er dog ikke sikkert, at omsætningen stiger lige så meget som de transporterede mængder, for markedet har været præget af hård konkurrence og prispres,« siger han.

»Importen ser derimod ud til at udvikle sig mere svagt, fordi opsvinget i Danmark er bagefter flere andre lande,« siger Kim Hedegaard Sørensen, der står i spidsen for 1.200 ansatte i virksomheden, der omsætter for tæt ved fire mia. kroner årligt.

Blue Water Holding er Danmarks næststørste inden for transport og logistik efter giganten DSV, og virksomheden transporterer alverdens forskellige produkter både til havs, i luften og på landjorden.

»Men vi har specialiseret os inden for køletransport plus olie og vind. Derfor vil stigende priser på olie være godt for os. Det er ikke noget jubelår, vi ser forude, men volumen ser ud til at tage et pænt nøk opad. Vi er tilmed en virksomhed, som typisk mærker fremgang, før det kan ses i mange andre tal,« siger Kim Hedegaard Sørensen.

Fornyet efterspørgsel i Europa

Hos C.C.Jensen i Svendborg glæder man sig især over, at det igen er begyndt at gå frem på flere europæiske nærmarkeder. Efter en årrække med afdæmpet vækst på flere af de store markeder i Kontinentaleuropa stiger efterspørgslen nu overalt på teknologier, som vedligeholder kundernes olie og dermed forlænger levetiden for både olie og maskinkomponenter.

»Vi oplever for eksempel en stigende efterspørgsel på filtreringsanlæg til dieselkraftværk eller gasturbiner til store globale kunder som Siemens. Det kan også være udstyr til gearkasser med smøreoliesystemer – eksempelvis til vindmøller,« siger Stig Due.

Ud over oliefiltreringssystemer producerer C.C.Jensen, der sidste år omsatte for 318 mio. kroner, også skibsvinduer og støberigods.

I rundspørgen til Berlingskes toplederpanel venter 13 procent af topcheferne i eksportvirksomheder et eksportløft på mere end 15 procent næste år. Meldingerne om eksporten kommer efter en stribe positive nøgletal, og som beskrevet i Berlingske Business for et par uger siden er topchefernes syn på fremtiden det mest optimistiske siden sommeren 2011.