Topchefer slækker på lønkrav

Den seneste krisetids mange historier om forgyldte topchefer, millionstore bonusser og gyldne håndtryk får nu de danske direktører og topchefer til at droppe krav om tårnhøje lønninger og stribevis af bonusser.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Historier om topchefer, der tjente millioner, alt i mens deres firma har tabt milliarder og fyret tusindvis medarbejdere, har vakt forargelse i løbet af det seneste år, der har stået i finanskrisens tegn.

Men de mange skrækhistorier og store aktiebonusser og gyldne håndtryk, får nu toppen af dansk erhvervsliv til at ændre deres lønkrav betydeligt, så de i langt højere grad end tidligere stemmer over ens med, hvad deres virksomhed rent faktisk præsterer.

Det viser en rundspørge, som Business har foretaget blandt en række af landets førende headhuntere.

»Set over en bred kamp oplever vi helt tydeligt, at topcheferne er mere afdæmpede og realistiske med de krav, de stiller. Der er knap så store armbevægelser som tidligere, og langt de fleste er opmærksomme på, at symbolikken i at kræve høje bonusser med den nuværende markedssituation ikke er særlig hensigtsmæssig,« siger partner hos headhunterne Heidrick & Struggles, Tobias Petri.

Han understreger, at langt de fleste direktører, der forhandler løn i øjeblikket, er meget opmærksomme på, at deres honorar skal afspejle den situation, som deres virksomhed befinder sig i netop nu.

Har taget ved lære
I løbet af de seneste år og i takt med nedsmeltningen på de finansielle markeder, har der ofte været stor debat om især erhvervslivets spidsers fyrstelige optionsprogrammer og fratrædelsesordninger.

Især finanssektoren herhjemme og i udlandet har været en af de brancher, hvor der gang på gang er dukket uheldige historier op om forgyldte direktører, der har forladt en synkende skude med en ordentlig pose penge i baglommen.

Det gælder blandt andet direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, der i en årrække stod i spidsen for den nu krakkede bank. Han kunne hæve fyrstelig lån samt indkassere en bonusordning, der indbragte ham 30 mio. kr., da han forlod banken.

»Vi oplever, at rigtig mange har taget ved lære af alle skandalerne og er meget opmærksomme på, hvilket signal, det sender til omverdenen. Især når det gælder store bonusser som følge af en fyring,« påpeger direktør i Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen.

Øget gennemsigtighed
Samtidig med at de fleste danske topchefer nu er blevet langt mere tilbageholdende i deres krav om bonusordninger ud over den almindelig løncheck, er der kommet et langt større ønske om gennemsigtighed.

Ifølge direktør og partner i Odgers Berndtson Troels Gjerrild skal ønsket om øget gennemsigtighed ses som et forsøg på at viske tavlen ren.

»Vi oplever en vilje til at få alt frem i lyset og ikke skjule noget som helst. Det giver en større gennemsigtighed og er til dels et resultat af, at offentligheden og samfundet generelt har fået større interesse for, hvad den enkelte direktør tjener,« siger han og understreger, at der som følge af finanskrisen har været et stort behov for at fokusere langt mere på balance og bæredygtighed end blot på uhæmmet vækst.

Professor i finansiering på CBS, Ken Bechmann, understreger, at topchefernes mere beskedne lønkrav også skal ses i forhold til, at mange bestyrelser er blevet mere opmærksomme og restriktive med, hvad de vil give af løn og bonusser.

»Efter min opfattelse har bestyrelserne også en andel, for de har også fået en helt anden tilgang til, hvor meget man vil betale til en topchef, og de vil specielt undgå aflønningspakker, hvor værdien kommer ud af kontrol. I løbet af krisen har vi set, hvordan mange bestyrelser er blevet hængt ud, og derfor vil flere være opmærksomme på deres ansvar,« påpeger han.