Topchefer i opgør med skattestop og lønstigninger

Vækstforum. Der er et akut behov for reformer, hvis den danske vækst skal sikres og velfærden bevares, mener medlemmerne af Vækstforum.

"Det er som om, det ikke er gået op for danskerne, at vi faktisk har nogle ganske store problemer", siger en af penneførerne på udkastet fra Vækstforum, Lars Nørby Johansen, formand i Danmarks Vækstråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlemmerne af regeringens Vækstforum færdiggjorde i aftes udkastet til de anbefalinger, som skal diskuteres og offentliggøres, når medlemmerne mødes torsdag og fredag i denne uge med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en række af regeringens spidser.

Her lægger medlemmerne op til en afskaffelse af efterlønnen og et opgør med skattestoppet, der fastfryser boligskatterne. Der er behov for en bedre balance mellem skatten på arbejde, som blokerer for væksten, og skatten på boliger, påpeger medlemmerne af Vækstforum, som blandt andet tæller folk som Nils Smedegaard Andersen, administrerende direktør i A.P. Møller - Mærsk, Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI, og Peter Schütze, bankdirektør i Nordea.

DEBAT:
Boligskat eller indkomstskat - Hvad vil du helst betale?

En af penneførerne på udkastet er Lars Nørby Johansen, Formand i Danmarks Vækstråd. Han lægger ikke skjul på, at der er sket alt for lidt, og at papiret skal ses som et »wake up call til politikerne og danskerne«:
»Det er som om, at det ikke er gået op for danskerne, at vi faktisk har nogle ganske store problemer. Hvis vi ikke tager fat på det, bliver vi et lavvækstsamfund. Det er det, vi forsøger at argumentere for og dokumentere,« siger han.

Nægter at underskrive

Slutdokumentet indeholder en lang række anbefalinger om alt fra, at regeringen skal gennemføre en troværdig finanspolitik, der understøtter lave renter, til krav om, at regeringens omstilling til vedvarende energi sker på et grundlag, der ikke ødelægger konkurrenceevnen. Tanken er, at det forslag kan føres ud i livet gennem brugerbetalte tilskud.

Læs også: Sådan afslører du topchefens løgn

Med i Vækstforum er også LO-formand Harald Børsting og formand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, men de vil som de eneste ikke underskrive slutdokumentet, blandt andet fordi en af anbefalingerne er en afdæmpet lønudvikling, der ligger lavere end de lande, hvor danske produkter skal afsættes.
»Det er vigtigt at få sagt, at deres bidrag har været meget værdifuldt. Det er ærgerligt, at vi ikke kan lave et fælles sæt af løsninger,« siger Nørby Johansen.

De faglige ledere har selv afvist at udtale sig, før de selv har nået at læse hele dokumentet.