Topchefer håber på grøn vækst og frihandel

På torsdag samles lederne fra verdens 20 største økonomier til G20-topmøde i London. Flere danske topledere håber, de kan være med til at sikre frihandel og vil give flere penge til investeringer inden for miljø og klima.

»Det er en kedelig udvikling, hvis protektionisme generelt vinder frem,« siger adm. direktør Lars Rasmussen (tv.) fra Coloplast, der har 7.000 ansatte på globalt plan. Adm. direktør Niels B. Christiansen fra Danfoss er enig og kalder det »trist for hele verdensøkonomien«, hvis massive satsninger på øget frihandel nu spoles tilbage. For koncerndirektør Thomas Nagy (th.), Novozymes, er håbet, at stats­lederne tænker stimulanspakker og miljøvenlige tiltag sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Stats- og regeringschefer fra verdens 20 største økono­­mier bør sende stærke og klare signaler fra det aktuelle topmøde i London om, at de vil beskytte og fremme den fri verdenshandel. Der må også gerne komme budskaber fra de økonomiske kæmper om, at kommende stimulanspakker i højere grad målrettes mod grønne tiltag inden for miljø, klima og mindre energiforbrug.

Sådan lyder ønskesedlen i hvert fald fra flere danske topchefer til det G20-møde, som afvikles i London i denne uge. Mødet betegnes som et af de mest afgørende i årtier, eftersom den globale handel for tiden falder på dramatisk vis, mens alle G20-lande – lige på nær Kina – er ramt af økonomisk recession og taber job i den helt store stil.

»Frihandel er ønske nummer ét. Hele 98 procent af vores forretning er uden for Danmark. Derfor bekymrer den megen snak om protektionisme os ganske meget. I USA tales der stadig mere om »køb amerikansk« kampagner. Det kan vi godt leve op til i USA, eftersom vi har lokal produktion i USA. Men det er en kedelig udvikling, hvis protektionisme generelt vinder frem,« siger administrerende direktør Lars Rasmussen fra Coloplast, der har 7.000 ansatte på globalt plan og som producerer varer og yder service inden for sundhedspleje. Virksomheden omsætter årligt for mere end otte milliarder kroner.

Administrerende direktør Niels B. Christiansen fra industrikoncernen Danfoss er enig og kaldet det »trist for hele verdensøkonomien«, hvis de senere års massive satsninger på øget frihandel nu spoles tilbage.

»Vi har lokal produktion i 89 lande. Så øget protektionisme vil måske ikke ramme os specielt hårdt. Men det rammer mange andre, og vil være dybt skadeligt for dansk eksport set under ét,« siger Niels B. Christiansen.

De mest kendte produkter fra Danfoss er termostater til varmeregulering, men firmaet har en bred vifte varer inden for køle- og varmeområdet. De 30.000 ansatte på Danfoss omsatte sidste år for 27 milliarder kroner, hvoraf de 26 milliarder kroner er ren eksport.

Tænk på miljøet
Koncerndirektør Thomas Nagy fra enzymgiganten Novozymes håber, at statslederne tænker stimulanspakker og miljøvenlige tiltag sammen.

»Det er vigtigt, at man ikke padler baglæns, når det gælder frihandel. Men det er også vigtigt med klare signaler om, at man vil investere mere i miljøtiltag og øge brugen af ethanol produceret på baggrund af biomasse, som brændstof i biler. Det er en teknologi, vi stort set har klar, og skaber man et marked på konkurrencedygtige vilkår for det, så kommer investeringer og arbejdspladser af sig selv,« siger Thomas Nagy.

Han tilføjer, at mange danske virksomheder sidder inde med teknologi og bæredygtige alternativer, som kan få kraftig medvind, hvis G20-landene skulle blive enige om at satse mere på grønne tiltag af snart sagt enhver slags.

Tænk fremadrettet
Samme håb har Danfoss, der efterlyser langsigtede og kloge initiativer.

»De store lande bør koordinere brugen af deres stimulanspakker og målrette dem mod områder, som styrker økonomien på længere sigt. Pengene skal bruges fremadrettet og ikke på at holde økonomien rullende i tomgang eller frigear. Derfor bør der satses på områder inden for klima, miljø og energibesparelser,« siger Niels B. Christiansen.

Når kloden i dag er et mere fredeligt sted end nogensinde før i verdenshistorien, så skyldes det ifølge Lars Rasmussen fra Coloplast, at lande handler meget mere sammen end før, og at de lærer hinanden at kende. Og når millioner af mennesker gennem de sidste 20 år er blevet løftet ud af fattigdom, så skyldes det også frihandel.

»Der er så mange positive ting ved frihandel, at det er meget trist, hvis den aktuelle krise bremser den udvikling,« siger Lars Rasmussen.

De 19 lande – og som tyvende medlem EU – udgør 85 procent af verdensøkonomien og 4,5 milliarder af klodens tæt ved seks milliarder indbyggere. Verdensbanken har vurderet, at 17 af de 20 kæmpelande allerede har indført protektionistiske foranstaltninger.

Indien har indført et forbud mod kinesisk legetøj, mens Kina har afvist import af irsk svinekød. Flere lande har særlige »køb lokalt kampagner«, og stribevis af lande har støttet nationale brancher eller virksomheder direkte eller indirekte med tilskud.


Fik du læst:

Dansk teknologi skal gøre Rusland grønnere

Farvel til bilindustrien – farvel til tre millioner job

Ups…årets største underskud i dansk erhvervsliv