Topchefer frygter ændret S-kurs efter et valg

SR-regeringen høster ros fra erhvervslivet, men topledere vurderer alligevel, at en blå regering bedst er i stand til at løfte konkurrenceevnen.

SR-regeringen høster ros fra erhvervslivet, men topledere vurderer alligevel, at en blå regering bedst er i stand til at løfte konkurrenceevnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Thorning-regeringen har grundlæggende gjort det fornuftigt og har trukket Danmarks konkurrenceevne et lille stykke i den rigtige retning. Men når regnestykket gøres op, vil en blå regering med Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, i spidsen alligevel med afstand være bedst for Danmarks konkurrenceevne.

Det er meldingen fra et flertal af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel, der består af topchefer i store og mellemstore danske virksomheder. I en ny rundspørge, hvor 216 topchefer har svaret, fortæller 55 procent af toplederne, at de håber på Lars Løkke Rasmussen som Danmarks statsminister efter et folketingsvalg. Blot 18 procent håber, at Helle Thorning-Schmidt kan fortsætte som statsminister.

Samtidig har 63 procent af topcheferne tiltro til, at en Løkke-ledet regering vil være i stand til at forbedre Danmarks konkurrenceevne. Omvendt er toplederne langtfra overbeviste om, at en eventuel ny SR-regering vil fastholde samme fokus på konkurrenceevnen, hvis det som ventet begynder at gå bedre for dansk økonomi.

»Regeringen har set over hele valgperioden overrasket positivt. Man har haft et fornuftigt fokus på uddannelse, og man har sænket indkomstskatterne med skattereformen fra 2012. Men det virker, som om regeringen er ved at køre lidt træt, og reformiveren er mindsket. Nu har vi brug for nye vækstinitiativer,« siger Claus Bering, adm. direktør i byggematerialekoncernen CRH Concrete.

Mange topledere forventer, at en ny socialdemokratisk ledet regering vil blive fristet til at øge væksten i det offentlige forbrug i takt med, at et opsving bider sig fast.

»Thorning-regeringen fortjener ros, men når vi skal videre herfra, synes jeg, at retningen virker lidt klarere i blå blok,« siger Lars Marcher, adm. direktør i medicoselskabet Ambu.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup, understreger, at man vil »fastholde det skarpe fokus på konkurrencen, hvis regeringen vinder næste valg«. Men han vil ikke love markant lavere skatter og afgifter i næste valgperiode.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, fastslår, at Venstre bl.a. vil have fokus på lavere personskatter i bunden, lavere energiafgifter og en genindførelse af håndværkerfradraget. En stor del af finansieringen skal komme fra et udgiftsstop i den offentlige sektor.