Topchefer: Forbered jer på fem års løntørke

Et flertal blandt de danske topchefer forudser så små lønstigninger blandt deres ansatte de næste fem år, at reallønnen vil falde.

Foto: Brian Bergmann. De danske topchefer er ikke parat til at love markante lønstigninger de kommende år.
Læs mere
Fold sammen
Lønmodtagernes forhandlingsledere kan godt se frem til at blive mødt af korslagte arme hos arbejdsgiverne, når der skal handles løn de næste år. Over halvdelen af topcheferne i de største virksomheder i Danmark spår, at lønstigningerne de næste fem år vil være lavere end inflationen.

Det viser en rundspørge blandt nationens chefer, som dagbladet Børsen har foretaget.

Topchefernes holdning bunder blandt andet i den skævvredne konkurrenceevne over for udlandet, og den mener topcheferne, det er på tide at få gjort noget ved. Ingrediensvirksomheden Chr. Hansens administrerende direktør Lars Frederiksen forklarer:

"Statsministeren nævnte i sin nytårstale, at Danmarks konkurrenceevne er blevet forringet med 20 procent i de seneste ti år. Det er helt essentielt for jobskabelsen i Danmark, at der bliver rettet op på dette," siger han ifølge avisen.

Ifølge industriens organisation, DI, kommer man ikke uden om, at topchefernes beskedne forventninger til medarbejderlønstigninger er et spejl af, at cheferne forventer at den økonomiske afmatning fortsætter.

"Når virksomhederne står med de nuværende dårlige forventninger til fremtiden, er det helt naturligt, at virksomhederne forventer små lønstigninger et stykke tid frem," siger Kim Graugaard, chefforhandler og direktør i DI, og tilføjer:

"Den opfattelse deler DI."

Topchefernes holdning vil givetvis afspejles i DI forhandlingsoplæg, når organisationen skal forhandle overenskomster i 2014. Hos modparten, LO, erkender man, at det lige nu er "købers marked", når det kommer til lønpolitik.

Holdningen er dog blandt arbejdstagerne i LO, at det kun vil være en kortvarig situation, der hurtigt kan ændre sig.