Topchefer bobler af optimisme

Efter seks magre år med konstant lavkonjunktur i Danmark er optimismen på vej tilbage blandt de danske topchefer. Det viser en omfattende rundspørge til Berlingskes Toplederpanel.

Ifølge Berlingskes Toplederpanel er der ved at blive varmet godt og grundigt op til et mere mærkbart opsving. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Erhvervslivets overskud er på vej op, virksomhederne investerer flere penge, og for første gang siden sommeren 2011 venter de store og mellemstore danske virksomheder ikke, at de skal skære i antallet af medarbejdere i Danmark.

En rundspørge til Berlingskes Toplederpanel med svar fra 195 topchefer viser, at optimismen i dansk erhvervsliv ligger på det højeste niveau siden begyndelsen af 2011. Især de seneste måneder er toplederne begyndt at se lyst på fremtiden, og flere topchefer vurderer nu, at mange års økonomisk krise langt om længe er ved at ebbe ud.

»Vi kan tydeligt spore stigende optimis­me blandt vores kunder, og vi er nu ved at kom­me tilbage til en ny normal. Vi forventer dog fortsat en lavere vækst end før krisen, men den vil ligge på et pænt niveau i forhold til, hvad vi har set i Danmark de seneste fem-seks år,« siger Finn Skovbo Pedersen, adm. direktør i transport- og logistikvirksomheden Dachser Denmark.

Topcheferne har længe udvist behersket optimisme i forhold til udviklingen i udlandet, men denne gang er der udbredt tro på, at der også kommer langt mere gang i hjulene i Danmark. Rundspørgen viser, at 37 procent af selskaberne i det kommende kvartal forventer stigende omsætning i Danmark, mens blot ni procent venter dalende omsætning.

Det er de mest positive tal siden andet kvartal 2011 – samme tendens gør sig gældende for samtlige de nøgletal, der er spurgt til i undersøgelsen.

I den danske afdeling af elektronikvirksomheden Schneider Electric, der arbejder med energioptimering og energistyring, fastslår adm. direktør Thomas Träger, at selskabet efter fem år med flad vækst nu oplever en stigende efterspørgsel.

»Derfor øger vi vores investeringer i Danmark. Men selv om udsigterne er blevet lysere, forventer vi ikke at komme tilbage til en situation som den før 2008,« siger Thomas Träger.

Topchefernes meldinger kommer samtidig med, at regeringen forudser bedre tider for hele den danske økonomi.

»Det går bedre for Danmark. Eksporten er op vej op, renten er lav, og vi ser en bedring på arbejdsmarkedet. Vi er ved at få et stadigt mere solidt grundlag under fødderne, når det gælder dansk økonomi,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Regeringen opjusterede i går vækstskønnet for dansk økonomi for 2013 fra beskedne 0,2 procent til 0,4 procent, mens der næste år er forventning om en vækst på 1,6 procent.