Topchef savner en tidsplan fra regeringen: »Det skaber usikkerhed hele vejen igennem«

Adm. direktør i softwarevirksomheden Stibo Systems Niels Stenfeldt mener, at der er brug for en afklaring på, hvordan Danmark skal komme ud på den anden side af coronakrisen.

»Der er ikke noget, vi ikke kan løse. Men fortæl os nu om jeres planer,« lyder Niels Stenfeldts opfordring til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Det gav mening at lukke store dele af landet ned. Det var nødvendigt for at finde ud af, hvad der var op og ned. Men nu er regeringen nødt til at komme på banen med en plan for, hvornår og hvordan Danmark skal komme ud af coronakrisen.

Det mener Niels Stenfeldt, der er adm. direktør i softwarevirksomheden Stibo Systems.

Ligesom flertallet af danske virksomheder har Stibo Systems oplevet et brat fald i efterspørgslen, og virksomheden har været nødt til at droppe planen om at ansætte 100 nye medarbejdere inden for de kommende måneder.

Men virksomheden har en »solid ordrebeholdning, et stærkt ejerskab og er ikke hårdt gældsat«. Derfor er Stibo Systems, der i det seneste regnskabsår havde en omsætning på 654 millioner kroner, som udgangspunkt godt rustet til at klare skærene, vurderer Niels Stenfeldt.

Han har dog som erhvervsleder svært ved at planlægge, hvordan han skal navigere, når der ikke er en plan for, hvordan Danmark skal bevæge sig ud af coronakrisen.

»Det, der gør det svært for os som virksomhedsledere, er, at vi ikke kender tidshorisonten. Det skaber usikkerhed hele vejen igennem,« siger Niels Stenfeldt.

»Der er ikke noget, vi ikke kan løse. Men fortæl os nu om jeres planer,« lyder Niels Stenfeldts opfordring til regeringen.

Presset på regeringen stiger

Niels Stenfeldt har i løbet af de seneste par uger skrevet flere indlæg om coronavirus på LinkedIn. Også her har han opfordret til større åbenhed om regeringens planer.

En opfordring, som også andre topchefer er kommet med de seneste par dage. Det gælder blandt andre tidligere adm. direktør for Novo Nordisk og nuværende formand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen.

»Politikerne vil på et tidspunkt blive stillet over for et svært valg om at lette på nogle af de stramninger, der er. Vi kan jo ikke lukke verden ned i seks, 12 eller 18 måneder. Så har vi i hvert fald en helt anden virkelighed at stå op til,« sagde Lars Rebien Sørensen til Børsen i sidste uge.

Niels Stenfeldt understreger flere gange, at han hverken er virolog eller politiker. Det er som erhvervsleder og som far, han udtaler sig.

Det er også med de to kasketter på, at han mener, at den pris, som det har, at Danmark nu er mere eller mindre lukket ned, »virker meget høj«, og at han derfor forsigtigt stiller spørgsmål ved den danske håndtering af coronakrisen.

»Jeg kender ikke alle variable. Men jeg kan ikke forstå, at vi ikke har testet flere. Jeg kan ikke forstå, at vi ikke sætter dem, der er syge, mere effektivt i karantæne. Og jeg kan ikke forstå, at vi ikke siger til dem, der er svage eller ældre: Det er jer, vi skal isolere, og forudsætningen for, at vi kan hjælpe jer – også i fremtiden – er, at vi har en lav ledighed, at vi har et stærkt samfund, og at vi går i gang med at forberede os på bølge to,« siger Niels Stenfeldt.

Afklaring kan være på vej

Der kan dog være udsigt til mere klarhed om coronakrisen inden for kort tid, lod statsminister Mette Frederiksen (S) forstå i weekenden.

»Jeg forstår godt usikkerheden blandt virksomhederne og lønmodtagerne. Behovet for at vide, hvor længe det varer. Min besked er: Hold ud lidt endnu,« skrev Mette Frederiksen i et opslag på Facebook lørdag, hvor hun også havde en opfordring til landets erhvervsledere.

»Brug Folketingets historisk store hjælpepakker. Lad være med at fyre folk. Send dem hjem i stedet. Staten dækker en stor del af lønnen,« skrev statsministeren med henvisning til virksomhedernes mulighed for at gøre brug af ordningen om midlertidig lønkompensation.

Jeg ser, at flere og flere spekulerer i, at der går flere måneder før, vi kan begynde at åbne Danmark igen. Det,...

Slået op af Mette FrederiksenLørdag den 28. marts 2020

Ordningen indebærer, at virksomheder, der er økonomisk pressede som følge af coronavirussen, kan få delvist statstilskud til at betale deres ansattes løn, hvis de undlader fyringer.

I weekenden holdt Mette Frederiksen også et møde med repræsentanter fra dansk erhvervsliv, hvor genåbningen af Danmark blev diskuteret.

Mette Frederiksen har indkaldt til pressemøde om coronavirus kl. 17.30 i dag. Forud for mødet har der dog ingen meldinger været om, hvad statsministeren vil præsentere.