Topchef sætter sig selv under massivt pres: Stamceller vil tage Novo til et helt nyt stadie

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Lars Fruergaard vil gøre stamceller til nyt guldæg for Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen.

Og velkommen til ugens første nyhedsdag, hvor det danske transportfirma DSV efter længere tids indsats nu er lykkedes med at købe den schweiziske konkurrent Panalpina. Købet gør DSV til et af verdens største transportselskaber med en omsætning på omkring 118 mia. kr. og 60.000 medarbejdere.

Vi begynder dog overblikket med en minister, der vil have kommunerne til at investere mere:

1
Minister: Kommuner skal kæmpe hårdere for at få flere i arbejde

Det kan sagtens lade sig gøre at få antallet af danskere på offentlig forsørgelse længere ned. Men det kræver, at kommunerne investerer mere i kampen for at få flere danskere i arbejde. Det mest effektive er en håndholdt indsats fra sagsbehandlerne i kommunerne.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Berlingske. Udtalelserne kommer på baggrund af, at nye tal viser, at det går pænt fremad med at få flere danskere ud af offentlig forsørgelse. Men resultaterne i de enkelte kommuner er meget forskellige. Bedst ser det ud i kommunerne Fanø, Læsø og Kerteminde, viser beregninger, som Berlingske Business har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Der er tale om personer mellem 16 og 64 år. Personer på SU er ikke med i opgørelsen.

Troels Lund Poulsen vil ikke sige et mål for, hvor langt han tror, at antallet af danskere på offentlig forsørgelse kan komme ned.

»Jeg tror stadigvæk, at det vil være muligt at komme væsentligt længere ned end der, hvor vi er i dag. Det er stadig et forbedringspotentiale i en række kommuner. De skal anstrenge sig mere for at få de ledige og dem på kontanthjælp i arbejde. Derudover er der et stort potentiale i at få bragt antallet af flygtninge på offentlig forsørgelse længere ned,« siger Troels Lund Poulsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
DSB jagter milliardgevinster på kommercielle ejendomsprojekter: »Det ligner potentielt opgavetyveri«

Vi skal have mere nyt fra vores egne spalter: Med en lovændring kan det statsejede DSB fra 1. maj gå ind i på markedet for kommerciel ejendomsudvikling, der kan ende med at udløse store milliardbeløb i avance de næste ti år.

Det er resultatet af, at togselskabet har fået såkaldt »friere rammer til at lave ejendomsudvikling«, hvilket kan gøre DSB til medejer af byggeprojekter inden for alt fra boliger og kontorer til shoppingcentre og hoteller.

Det er imidlertid langtfra alle, der er glade for, at DSB får den mulighed. Ifølge fagchef for transport og infrastruktur i Dansk Erhverv Jesper Højte Stenbæk kommer DSB reelt til at skulle konkurrere på ulige vilkår med private i markedet.

»Der er et potentiale for det, vi kalder opgavetyveri, hvor man som offentlig virksomhed går ind og laver nogle ting, som private lige så godt kunne have lavet,« siger Jesper Højte Stenbæk til Berlingske og peger på, at det giver mening, at DSB ejer ting, der har med jernbanen at gøre. Der er dog en stor undtagelse ifølge ham:

»Hvis det bliver på bekostning af private virksomheder, så har vi et stort problem.«

Jesper Højte Stenbæk bakkes op af analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Otto Brøns-Petersen. Han mener, at der reelt er tale om, at staten påtager sig en øget risiko.

»Det ligner skjult statsstøtte, fordi staten i sidste ende hænger på den risiko, DSB tager. Og spørgsmålet er, om DSB er bedre til at drive virksomhed end andre,« siger han.

Både DSB og Transportministeriet afviser kritikken.

3
Efter 20 års forsøg: Lars Fruergaard vil gøre stamceller til nyt guldæg for Novo Nordisk

Vi runder nyhedsoverblikket af med historien om, at Novo Nordisks topchef nu sætter sig selv under et massivt pres og udstikker retningen for, hvad det danske medicinalselskab skal udvikle sig til i fremtiden. Især er der fokus på én ting: At få succes med stamceller.

»Min forventning er, at Novo Nordisk om 10 år vil bestå af en bund af insulin, en vækstdriver i form af GLP-1 i en række forskellige sygdomsområder og så revolutionerende videnskab på toppen i form af for eksempel stamcellebehandling,« siger Lars Fruergaard Jørgensen til Finans.

Novo Nordisk har de seneste 20 år beskæftiget sig med stamcelleforskning og er i dag et af få selskaber i verden, der rent faktisk kan producere stamceller, som lever op til den restriktive amerikanske lovgivning.

»Hvis Novo Nordisk lykkes med at få en decideret stamcellebehandling på markedet inden for de næste tre-fem år, uanset om det er inden for type 1-diabetes eller Parkinsons, vil det være et flueben i en af de helt store bokse, fordi det ville tage Novo Nordisk til et helt nyt stadie som virksomhed, og ikke mindst gøre en skelsættende forskel for mange patienter,« siger Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Dansk Bank.

Lars Fruergaard Jørgensen understreger, at det handler om at være dygtig til fra den ene fase til den anden at fremtidssikre virksomheden, når man har store supersællerter på markedet.

»Jeg ser en stor mulighed for, at vi kan få en anden type forretning med en helt anden dynamik,« siger Lars Fruergaard Jørgensen og henviser til, at stamceller for eksempel kan bruges til behandling af type 1-diabetes eller af hjernesygdommen Parkinsons.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Friske kinesiske tillidsindikatorer giver investorerne håb om, at vækstafmatningen kan have nået sit maksimum. Der er aktiestigninger i Asien, og de forplanter sig også til Europa, hvor tyske aktier indikeres til en stigning i underkanten af en pct. Det vil også smitte positivt af på Danmark.
  • I Tyskland og Eurozonen kommer der PMI-tal, og i USA er det også relevant at holde øje med ISM-tal for fremstillingssektoren fra marts måned
  • Bloomberg rapporterede sent søndag, at DSV er tæt på at komme overens med schweiziske Panalpinas ejere om en overtagelse. DSV har været en af de hidtil mest stigende danske aktier i 2019, hvor investorerne har kunnet glæde sig over et afkast på 25 pct. Hvis DSV er ved at køre Panalpina i mål, kan en ny vækst- og værdiskabende overtagelse være i hus. Med den historiske track record, som DSV har, har investorerne god grund til at glæde sig over det.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder oplever en stærkt forbedret stemning efter overraskende gode økonomiske data fra Kina og rapporter om fremskridt i de amerikansk-kinesiske handelsforhandlinger.

Fra både USA og Kina forlyder det, at der er gjort fremskridt i handelsforhandlingerne, der afsluttedes fredag i Beijing.

Samtidig viste de officielle kinesiske PMI-data en langt bedre udvikling end ventet.

Nikkei 225 +1,6
Topix +1,7
Hongkongs Hang Seng +1,7
China Shanghai Composite +2,3
China CSI 300 +2,3
Taiwan Taiex -0,1
Sydkoreas Kospi +1,2
Indiens BSE Sensex +0,7
Singapores STI +0,8
Sydney ASX 200 +0,5

Indeksværdi klokken 06.25.

/ritzau/FINANS