Topadvokater under anklage: Oprettede konefirmaer i jagt på formue

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Johan Schlüter var kendt som en velrenommeret rettighedsadvokat. I dag er han tiltalt for svindel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi høre om den største risiko for familiefirmaers fremtid. Og så er der måske godt nyt til de danske bilejere.

Først skal vi dog til sagen om danmarkshistoriens formentlig største bedragerisag mod et advokatfirma.

1
Schlüter overførte ejerandele til grønlandsk vandprojekt

De tre tiltalte advokater bag det krakkede Johan Schlüter Advokatfirma har forsøgt at bruge den såkaldte konefinte til at svindle for et større millionbeløb. Det mener Bagmandspolitiet, der torsdag rejste tiltale mod Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland. Det skriver Finans.

De tre er mistænkt i en sag om påstået svindel med Copydan-penge. Bagmandspolitiet ønsker ikke at oplyse, hvad der ligger bag de enkelte tiltaler, men Lars Halgreens forsvarsadvokat bekræfter, at et af forholdene handler om et grønlandsk vandprojekt.

Ifølge dokumenter, som Finans, er i besiddelse af, gik advokaterne i foråret 2015 i gang med at overføre ejerandele og en kommissionsaftale til et nyoprettet selskab. Navnet på selskabet var Agua Green Holding, og det var blandt andet ejet af deres ægtefæller. Dermed ville pengene ikke kunne komme i spil, hvis kreditorer krævede deres ret, eller hvis der ville blive afsagt erstatningskrav af en domstol.

Allerede i juni 2015 udarbejdede Johan Schlüter et såkaldt »sales offer« på advokatfirmaets brevpapir med en pris på 28 millioner euro svarende til 200 millioner kroner. Bestyrelsesformand for det grønlandske vandprojekt Jan Richard mener, at den værdisætning var »uden hold i virkeligheden«.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Hver fjerde familiefirma frygter sig selv

Vi suser videre til dagens tophistorie i Berlingske, hvor det ikke er omvæltninger i markedet eller nye konkurrenter, som familieejede firmaer frygter mest. Det er derimod intern splid i familien.

I en ny international undersøgelse fra Deloitte svarer hver fjerde familieejede virksomhed, at de anser familiestridigheder som den største risiko. Til sammenligning er det under hver tiende virksomhed, der frygter ændringer i lovgivningen.

Hos detailkæden Søstrene Grene har frygten for intern splid fået brødrene Mikkel Grene og Cresten Grene til at tage hul på alvorlige snakke.

»Det handler om at få skrevet alting ind i ejeraftalen for at sikre virksomheden bedst muligt,« siger Mikkel Grene. Hele artiklen her.

Business-redaktionen anbefaler

3
LA vil sænke bilafgiften - igen, igen

Det skal være billigere at være bilejer. Sådan lyder meldingen fra det ene regeringsparti Liberal Alliance, som ifølge partiets finansordfører, Joachim B. Olsen ikke er færdig med at sænke registreringsafgiften. Således forventer han, at bilafgifterne vil blive nedsat for tredje gang inden for de næste to år, skriver Børsen.

»Jeg ser gode muligheder for, at vi i løbet af den her valgperiode får sænket bilafgifterne igen,« siger Joachim B. Olsen.

For to år siden blev registreringsafgiften nedsat fra 180 til 150 procent af bilens værdi over 82.800 kroner. Værdien under beskattes med 105 procent.

Sidste år valgte de blå partier ikke at pille ved procenterne, men til gengæld blev reglerne lavet om, så bilejerne først skal betale den høje procentsats, når bilens værdi er højere end 106.600 kroner.

4
Mærsk vil presse olieindustri til at omlægge produktion

Landets største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk, risikerer at få en stor milliardregning i 2020, når nye miljøkrav fra FNs internationale Søfartsorganisation træder i kraft. Derfor opstiller rederikoncernen et ultimatum om, at globale forarbejdningsanlæg skal omlægge deres produktion til grønnere brændselstyper i løbet af de næste par år. Det skriver branchemediet Søfart.

»Vores budskab til olieindustrien er, at vi tror ikke på, at I kan blive ved med at producere højsvovlet fuelolie i de samme mængder. Vi vil i hvert fald ikke købe det af jer mere. Så nu giver vi jer to et halvt års varsel,« siger Niels Henrik Lindegaard, adm. direktør for Maersk Oil Trading.

Fra 2020 må skibsbrændstof som udgangspunkt højst indeholde 0,5 pct. svovl mod 3,5 pct. i dag.

Det sker i dag

  • EUs energiministre mødes i dag i Luxembourg med blandt andet den russiske gasforbindelse Nord Stream 2 på dagsordenen.
  • Den Europæiske Central Bank holder møde i Sintra med sin centralbankchef Mario Draghi, chef for Bank of England, Mark Carney, og chef for Bank of Japan, Haruhiko Kuroda.
  • AaB holder generalforsamling kl. 16.00.

Det sker på markederne

Små plusser præger mandag det generelle billede i den asiatiske handel.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,1 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: 0,4 pct.
  • CSI 300 i Kina: 1,0 pct.
  • Kospi i Sydkorea: 0,3 pct.