Top-økonom: Græsk gældskaos er kun begyndelsen

Den kendte utrapessimistiske økonomiprofessor, Nouriel Roubini, forventer, at Grækenlands aktuelle gældskaos vil medføre et massivt kollaps i flere europæiske lande.

Foto: YIORGOS KARAHALIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først røg Grækenland ud i tovene, så bredte turbulensen sig til Portugal og Spanien - men vi er langt fra færdige. Det mener den berømte amerikanske professor i økonomi, Nouriel Roubini - bedre kendt under navnet Dr. Doom.
Roubini er over flere omgange blevet verdenskendt for blandt andet at have forudsagt boligkollapset - og nu er han ude med dystre forudsigelser om fremtiden for Europas økonomi.

Økonomiprofessoren siger til nyhedsbureauet Bloomberg, at den græske krisen kun er begyndelsen på et længerevarende kollaps, hvor også Spanien, Portugal, Storbritannien og Island ryger med, fordi obligationsinvestorerne i de pågældende lande vil sælge ud af deres beholdninger i panik. Det vil få renterne til at piske i vejret og skabe panik på de finansielle markeder.

I disse timer kæmper EU for at strikke en hjælpepakke sammen til Grækenland, der skal forhindre en kædereaktion, der kan ende med at Euroen bliver truet. Både Frankrig og Tyskland har eklæret, at Grækenland skal hjælpes ud af krisen, koste hvad det vil.
Roubini mener dog, at situation er så alvorlig, at Grækenland kan ende med at måtte forlade Euro-samarbejdet, hvilket ifølge professoren kan blive en meget rodet situation.

Samtidig har Harvard-professor Martin Feldstein tidligere erklæret, at man ligeså godt kan acceptere, at Grækenland er insolvent og ude af stand til at betale sin gæld.

Sent fredag eftermiddag var der dog mild jubel på den græske børs, da rygter om kommende hjælpepakker fik aktierne til at stige 7,4 procent.