Top-økonom: Dansk økonomi har aldrig haft det bedre

Dansk økonomi har det godt, og velfærdssamfundet fungerer, fastslår flere top-økonomer.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række top-økonomer konkluderer nu, at det går meget bedre i Danmark, end politikerne påstår. For økonomien har det fint, velfærdssamfundet fungerer, og de andre europæiske lande kigger misundeligt på os. Det skriver BT.

»Dansk økonomi har aldrig haft det bedre,« siger Jesper Jespersen, professor i økonomi ved Roskilde Universitet.

Han får opbakning fra en professor-kollega fra Copenhagen Business School:

»Hele idéen om, at vores velfærdsmodel står foran en kæmpe udfordring, er kraftigt overdrevet. Dét der med, at vi bombes tilbage, at vi får en helt anden livsform, er det rene vrøvl,« siger Niels Blomgren-Hansen, mens professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet siger:

»Det danske velfærdssamfund står i en ret gunstig situation. Andre lande skeler misundeligt til Danmark. Vi ligger lunt i svinget i forhold til, hvad de fleste andre lande tumler med«.

Kravene til, hvad velfærdssamfundet skal kunne levere, er steget og steget i takt med, at velstanden i Danmark er vokset og vokset. Det giver nye udfordringer og tvinger politikerne til at prioritere skarpere i fremtiden.

Men der er langtfra tale om, at systemet står foran et kollaps. Faktisk har den danske velfærdsmodel vist sig overraskende god, selv under den økonomiske krise, mens mange andre lande i dag er i alvorlige problemer.

»Modellen har vist sig særdeles holdbar, fordi den kombinerer sikkerhed og dynamik,« siger RUC-professor og velfærdsforsker Bent Greve, der er aktiv socialdemokrat.