Tomgang i efterspørgslen

(Opdateret 10:07) Væksten har toppet i den danske økonomi, vurderer økonom på baggrund af nye tal, der viser, en regulær pause i efterspørgslen.

Efter at være vokset kraftigt i årets to første kvartaler blev BNP-væksten i 3. kvartal sidste år mere afdæmpet med en stigning på 0,7 pct. korrigeret for prisudvikling og sæsonbevægelser, viser tal fra Danmarks Statistik.

"Dagens tal er med til at bekræfte, at væksten har toppet i denne omgang. Vi er på vej mod lavere vækst," siger Peter Skøttegaard Øemig, seniorøkonom i Jyske Bank.

I 3. kvartal var væksten primært trukket af en stigning i de samlede investeringer - herunder en kraftig lageropbygning. I modsat retning trak et fald i det private forbrug på 1,1 pct.

Faldet skyldes hovedsageligt det lune efterår, der har sparet danskerne for udgifter til opvarmning. Samtidig faldt bilsalget med hele 7,9 pct.

"Det ser det ud til, at forbrugsfesten fik en brat opbremsning i 3. kvartal. Efter vores vurdering kan faldet i privatforbruget ses som et resultat af højere renter og den igangværende opbremsning på boligmarkedet," siger Anders Matzen, senioranalytiker i Nordea.

Økonomer regner dog ikke med, at økonomien går i stå:

"Vi forventer dog ikke økonomien fuldstændig taber momentum, men krudtet er snart ved at være opbrugt," siger Peter Skøttegaard Øemig, der venter en vækst på 2,5 pct. i 2007 fra 3,6 pct. i 2006.

"Der fortsat tale om en pæn stigning i beskæftigelsen, og industritilliden ligger fortsat på et meget højt niveau, mens investeringerne vokser pænt. Derfor ændrer dagens væksttal ikke fundamentalt på billedet af en økonomi, der tester kapacitetsgrænsen. Og det er stadig for tidligt at aflyse bekymringen for en overophedning af økonomien," siger Anders Matzen.