Tørken tager toppen af høstudbyttet

Det tørre vejr påvirker landmændenes afgrøder vidt forskelligt. Der er ingen katastrofe stemning, men formanden for planteproducenterne forventer ikke en superhøst.

Mens kartoflerne og roerne ville have glæde af noget vand fra oven, trives andre afgrøder bedre i tørken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Årets første mejetærskere er dukket op i det danske sommerland, hvor høsten så småt er begyndt. Men efter flere uger uden regn er nogle afgrøder begyndt at tørste, og det vil kunne mærkes på bundlinjen, når høsten af slut, fortæller gårdejer Torben Hansen, formand for udvalget for planteproduktion i Landbrug & Fødevarer.

»Tørken giver udfordringer for nogle af de afgrøder, der ikke er færdige med at vokse, blandt andet kartofler, roer, majs og græs til dyrefoder. Det tørre vejr i juli tager toppen af fortjenesten for visse afgrøder, så det tyder på, at høsten bliver knap så god som sidste år,« siger Torben Hansen.

Mens kartoflerne og roerne altså ville have glæde af noget vand fra oven, trives andre afgrøder bedre i tørken. Landmænd, der er i gang med at høste frøgræs og vinterbyg, sætter pris på tørvejret, mens hvede og raps er færdig med at vokse og nu blot står og modner på markerne, inden høsten begynder i begyndelsen af august.

»Overordnet set har landmændene det samme ønske som både turister og havefolk: Solskinnet er dejligt, men det ville ikke skade med en enkelt nats regn. Så undgår vi også høstbrande, når hovedhøsten går i gang om et par uger,« siger Torben Hansen.