Tøjkøbere sørger for fortsat stigning i detailsalget

Detailsalget i marts steg med 0,3 procent i marts i forhold til måneden før, når man korrigerer for sæson.

Arkivfoto. Tøjbutikkerne har mærket, at danskerne havde større købelyst i marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Detailhandlen så ud til at begynde året svagt, men fremtidsudsigterne for butikkerne og privatforbruget er blevet en smule lysere.

Danmarks Statistiks opgørelse over detailhandlen i marts viser nemlig en sæsonkorrigeret fremgang på 0,3 procent i forhold til februar.

Samtidig har man opjusteret niveauet for januar og februar med henholdsvis 0,1 og 0,2 procentpoint.

Sammenlagt er forbruget i butikkerne steget med 2,6 procent hen over det seneste år, og sammenholdt med stigninger i dankortomsætningen og bilsalget peger det i retning af, at privatforbruget fortsætter i højt gear.

Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, tror da også på, at forbruget vil gå frem med to procent i år.

»Forbrugertilliden ramte i april måned det højeste niveau i næsten to år og der er god grund til optimismen i de danske hjem.«

»Beskæftigelsen stiger, og det giver danskerne flere penge på lommen. Med den netop vedtagne overenskomst vil lønningerne stige mere end priserne både i år og næste år, og det giver også plads til at hæve forbruget,« skriver hun i en kommentar.

Mens salget af dagligvarer faldt en lille smule, var der til gengæld fremgang i varegrupperne beklædning og andre forbrugsvarer.

Det gennemsnitlige detailhandelsindeks for første kvartal lød på 97,1, og man skal helt tilbage til 2011 for at finde et lignende niveau.

/ritzau/