Tobaksenke taber sag til tidligere rådgiver

Dommen er faldet i opgøret mellem Tineke Færch og Michael Teschl. Tobaksenken skal samlet betale 1.3 millioner kroner til Teschl, der i mange år arbejdede som hendes tætte rådgiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sat punktum i retssagen mellem Færch-enken Tineke Færch og hendes tidligere tætte rådgiver Michael Teschl: Østre Landsret har afgjort, at Færch-familien skal betale godt en million kroner til Michael Teschl samt betale alle sagens omkostninger.

Helt præcist skal SF-gruppen (selskabet bag Tineke Færch) betale 948.750 kroner til Michael Teschl. Desuden skal sagens omkostninger fra både by- og landsretten på 346.160 kroner betales af SF-gruppen.

Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, undrer sig over, at landsrettens dom er så forskellig fra den, byretten afsagde i 2015. Her blev den tidligere Grand Prix-vinder Michael Teschl dømt for uberettiget at have brugt af Færch-familiens penge.

»Fru Færch er skuffet og overrasket på det menneskelige plan, at en sådan adfærd fra en ansat kan være lovlig, mens jeg er på det juridiske. Vi er nærmest paffe,« siger Tyge Trier.

Færch-familien er en af Danmarks rigeste, og 85-årige Tineke Færchs afdøde mand, Steiner Færch, blev blandt andet rig på aktier i Skandinavisk Tobakskompagni.

Michael Teschl har skrevet flere erhvervsbøger, blandt andet om Færch-klanen, og så er han kendt i offentligheden som vinder af det danske Melodi Grand Prix. Han arbejdede i mange år for den rige tobaksenke, en årrække som hendes tætte rådgiver.

Men forholdet gik skævt, og uenighederne mellem parterne blev til sidst så store, at sagen endte i byretten i 2014. Afgørelsen blev her, at Teschl uretmæssigt havde brugt familiens penge til at stifte en etikportal. Kort efter ankede Tecshl sagen, hvilket førte til den næste etape i Østre Landsret.

Teschl mener, at SF-gruppen skylder ham i underkanten af en million kroner i fratrædelsesgodtgørelse, erstatning og feriepenge. Penge, som han nu har rettens ord for, er hans.

I den nye dom lægger Landsretten vægt på, at Tineke Færch har været vidende om de forhold, som etikportalen er stiftet under. I alt drejer det sig om først 80.000 kroner og senere 3 millioner kroner, der blev brugt på etikportalen, som Michael Teschl ejede halvdelen af.

Tyge Trier er særligt utilfreds med, at den del af anklagerne er blevet vurderet anderledes, end den gjorde i byretten.

Retssagen er ikke den første for Tineke Færch. I 2008 stævnede Tineke Færch sin datter Merete for at have snydt i en aktiehandel. Sagen trak ud i årevis, og blev først afgjort i 2015, hvor hverken by- eller landsretten gav enken medhold i, at hun var blevet snydt for 273 millioner kroner.

De i alt godt 1.3 millioner kroner skal betales inden for 14 dage. Skal sagen til Højesteret kræver det ’særlige grunde’, hvilket eksempelvis kan være afgørende forskel mellem by- og landsrettens afgørelse. Tyge Trier vil endnu ikke sige, hvad det næste skridt bliver.

»Nu er dommen jo lige landet, men vi må overveje de næste 14 dage, hvad der kan gøres herfra. Vi har brug for at tænke os godt om,« siger Tyge Trier.