Timeglasset er ved at rinde ud for B&O-salg

Kinesiske Sparkle Roll har øget sin ejerandel i Bang Olufsen til knap 20 procent. Endnu synes en samlet handel dog ikke nært forestående. Aktionærer forventer snarlig klarhed, mens analytiker kalder forløbet uhensigtsmæssigt. Der bliver spillet til kanten af reglerne, lyder det fra ekspert.

Kinesiske Sparkle Roll har øget sin ejerandel i Bang Olufsen til knap 20 procent. Endnu synes en samlet handel dog ikke nært forestående. Aktionærer forventer snarlig klarhed, mens analytiker kalder forløbet uhensigtsmæssigt. Der bliver spillet til kanten af reglerne, lyder det fra ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sælsomme sværddans mellem Bang & Olufsen og kinesiske Sparkle Roll Group synes ikke for alvor at ville slutte her og nu.

Torsdag aften overtog de kinesiske luksuskøbmand - der har base i Hong Kong - hollandske Delta Lloyds aktiepost på 13,1 procent af Struer-virksomheden, og Sparkle Roll tegner sig nu for 18,7 procent af den danske elektronikgigant.

Dermed blev endnu et kapitel føjet til den langstrakte affære, der for alvor tog fart for snart tre uger siden, da Sparkle Roll - med den kinesiske rigmand Qi Jianhong i spidsen - selv meddelte, at man var interesseret i B&O, men at parterne endnu ikke var blevet enige om en pris.

Berlingske Business kun allerede dengang afsløre, at Qu Jianhong på sin side var af den opfattelse, at en samlet pris for hele B&O burde ende på 3,6 milliarder kroner, eller hvad der svarer til 85 kroner per aktie. Den pris har man hos B&O hidtil vurderet som værende for lav, og derfor har det næppe vakt begejstring i Struer, at 85 kroner lige nøjagtig var den pris, Sparkle Roll har betalt Delta Lloyd for deres aktier.

Det store spørgsmål synes nu at være, om de øvrige aktionærer vil være indstillet på at sælge til samme pris, men de to største aktieholdere - ATP og Nordea ønsker ikke at kommentere den konkrete handel.

»Vi har ikke noget at tilføje til sagen lige nu,« skriver pressechef i ATP Stephan Ghisler-Solvang i en email til Berlingske Business.

Samme indholdsløse besked kommer fra Nordea, der sidder med omkring fem procent af aktierne i B&O.

Majoriteten af aktier hviler fortsat i hænderne på en lang række småinvestorer, og de må fortsat spejde forgæves efter udmeldinger fra B&O-bestyrelsen om den kinesiske interesse.

Den tendens forventer Dansk Aktionærforening dog snart får en ende, siger foreningens formand, Niels Mengel.

»Vi forventer en udmelding fra B&O inden alt for længe. Der har længe været megen usikkerhed om den fremtidige ejerstruktur, og selvom der ikke er en drejebog til, hvordan sådan en proces skal køres, så venter investorerne på at få klarhed,« siger Niels Mengel.

Hos Bang & Olufsen ønsker bestyrelsesformand Ole Andersen ikke at kommentere torsdagens handel, men han erkender, at processen bedst får en ende inden alt for længe.

»Vi koncentrerer os først og fremmest om at passe forretningen til hverdag, men det er selvfølgelig i alle interesse, at processen bliver afsluttet så hurtigt som muligt,« siger Ole Andersen.

Hverken B&Os bestyrelse eller Sparkle Roll har dog den helt store interesse i at melde nyt ud om Struer-virksomhedens og den 91 år gamle elektronikfabrikants fremtidige levned, vurderer aktieanalytiker i Sydbank Morten Imsgard, som følger B&O tæt.

»Reglerne er for tynde på det her område. Hvis den kinesiske forretningsmand er tilfreds med 18 procent, og melder det ud, så crasher kursen, og så falder værdien af hans ejerandel. Og omvendt har B&O-bestyrelsen ingen interesse i endeligt at afslutte sagen,« siger han.

Aktieanalytikeren henviser til, at der på den engelske børs skal komme et bud seneste 28 dage, efter at køberen har givet sig selv til kende. Kommer der intet bud, skal der gå seks måneder inden, før der kan bydes igen fra aktionæreren.

Netop det er med til at undgå en situation med stor tvivl i markedet, påpeger Morten Imsgard.

»Kursdannelsen i B&O er langt fra perfekt, fordi der ikke er nogen naturlig udløbsdato på buddet fra Sparkle Roll,« siger han.

Kommer der ingen snarlig afklaring vil fondsbørsen og Finanstilsynet også begynde at interessere sig for sagen, vurderer professor i erhvervsret på Aarhus Universitet, Paul Krüger Andersen. Han påpeger, at så snart der kommer et tilbud om at overtage aktierne i B&O, skal der laves et såkaldt tilbudsdokument, der skal offentliggøres ifølge loven om værdipapirhandel.

»Der er et spil mellem B&O og kineseren her, om hvad de kan komme af med og få det til. Men de spiller på kanten af den her regel om et tilbudsdokument. Jo tættere de kommer på en indikation om en beslutning om et egentligt tilbud, jo tættere går de på den regel. Man kan godt forestille sig, at usikkerheden i markedet bliver så stor, at Finanstilsynet vil spørge: Er der et tilbud eller ej?« siger han.