Tilsmudset storbank skærer i bonusser efter kritik

Schweiziske Credit Suisses ledelse har sænket deres løn efter kritik af fuldfede bonusser efter skandaleår.

FILE PHOTO: CEO Thiam of Swiss
Credit Suisses ledelse, inklusive administrerende direktør Tidjane Thiam, har skåret deres egen bonus med 40 procent for at imødekomme hård kritik fra bankens aktionærer. (arkivfoto) Reuters/Arnd Wiegmann Fold sammen
Læs mere

København. Den schweiziske storbank Credit Suisse har haft et par rigtige øv-år. Bøder for ulovligheder i milliardklassen har givet flere år med underskud. Alligevel foreslog banken at give sin chefer millionbonusser.

Efter udbredt kritik er forslaget dog trukket tilbage, og bonusserne til ledelsen er sænket med 40 procent. Det skriver den britiske avis The Guardian.

- Jeg håber, at denne beslutning vil fjerne nogle af de bekymringer, der er udtrykt af aktionærerne og vil lade ledelsen fokusere på deres arbejde.

- Min højeste prioritet er at gennemføre den turnaround, Credit Suisse står over for, skriver administrerende direktør Tidjane Thiam i et brev til bankens aktionærer fredag.

Credit Suisse tabte 19 milliarder kroner i i 2016 efter have fået en bøde på næsten 40 milliarder kroner i USA for at sælge dårlige lån op til finanskrisen.

Alligevel havde ledelsen besluttet sig for en lønpakke for året på 543 millioner kroner til sig selv. 84 af dem alene til Tidjane Thiam.

Det har ført til heftig kritik fra aktionærerne og fra schweiziske politikere, deriblandt Thomas Minder. Han er partiløst medlem af det schweiziske parlaments overhus.

- Hvis ledelsesarbejdet er i orden og selskabet har et godt årsresultat, så bør noget af det gå til ledelsen. Men hvis det er gået dårligt, så kan man ikke betale bonusser.

- Hvis der ikke er noget i kassen, så kan der ikke være bonusser til ledelsen og medarbejdere, sagde Minder tidligere på ugen til Reuters.

Credit Suisses beslutning er den seneste i rækken af bonusnedskæringer efter offentlig kritik.

Tidligere i april skar det britiske olieselskab BP i sine direktørers bonusser efter aktionærpres.

Også i Danmark har der været kritik. I starten af året valgte ATP opsigtsvækkende at stemme imod lønpakken til Carlsbergs administrerende direktør, Cees't Hart.

/ritzau/