Tilliden er væk: Minister vil øge kontrol med danskernes skattebetalinger

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Søren Bidstrup. Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Her har du dagens nyhedsoverblik. Vi skal se på kvotekongernes internationale fidus og på krisen i toppen af Uber.

Men først til en historie om, at skatteministeren vil tage hårdere midler i brug for at fange skattesnydere.

Minister vil bruge 400 millioner på at fange skattesnydere

Der er et problem med tilliden mellem SKAT og den danske befolkning. Den endeløse strøm af skandaler og møgsager i SKAT har skadet danskernes respekt for skattemyndigheden. Derfor er der behov for at holde skarpere øje med, om danskerne betaler den skat, de skal, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Det skriver Politiken.

»Min opgave er at genskabe tilliden til skattevæsnet. Jeg er nået til den erkendelse, at det ikke er nok at bygge et nyt skattevæsen, vi bliver også nødt til at bygge en stærkere skattekontrol,« siger ministeren.

Det danske system er ellers kendt for at være baseret på tillid snarere end kontrol. I nogle virksomheder kan der gå 30 år mellem besøgene fra SKATs kontrolmedarbejdere. Men Karsten Lauritzen vil nu øremærke 400 millioner kroner til blandt andet at holde bedre øje med landets 670.000 små og mellemstore virksomheder.

Storfiskere undgår kvoteloft med internationale byttehandler

Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, gav i sidste uge en usædvanlig hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriet for ikke at have styr på koncentrationerne af kvoter inden for dansk fiskeri. Kvoterne koncentreres på alt for få mennesker - de såkaldte kvotekonger.

Internationale byttehandler er en af de metoder, som kvotekongerne bruger, når de skal sikre sig den størst mulige fangst. En af de rigeste danske fiskere Gullak Arngrimsson har eksempelvis byttet makrelkvoter med et tysk fartøj.

Når danskerne bytter fisk med udenlandske fiskere, regnes de tilbyttede fisk ikke længere med i de danske kvotekongers samlede fangst, og dermed regnes fiskene ikke med, når de danske myndigheder opgør storfiskernes samlede fiskekvoter.

Læs med i Berlingske Business (kræver abonnement.)

Business anbefaler:

I den sorte branche er Totals pletter små

Multinationale olieselskaber er sjældent kendte for at være pæne eller miljøvenlige. Deres store størrelse og beskidte branche gør det nærmest umuligt at opnå et godt ry. Franske Total der efter mandagens køb af Maersk Oil bliver den største operatør i Danmark, har da også haft sin andel af kontroverser og skandaler, bøder og reprimander.

Men når alt kommer til alt, er Total et vellidt og respekteret olieselskab. Selv hos miljøorganisationen Greenpeace er der en anelse respekt for den franske kæmpe.

»De hører bestemt ikke til de værste globalt. Bestemt ikke,« siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland, som blandt andet fremhæver Totals beslutning om ikke at bore efter olie i Arktis.

Læs mere om Totals rygte her (kræver abonnement).

Uber går fra krise til krise: Nu falder værdien markant

Flere store analytikervirksomheder har nedjusteret værdien af Uber i frygt for, at stormvejret i Ubers ledelse vil skade forretningen. Det skriver Financial Times.

Uber leder for tiden efter en ny direktør, efter stifteren Travis Kalanick sager om sexchikane og hidsige overfusninger fik ham til at trække sig. Der er i øjeblikket gang i en heftigt magtkamp i toppen af Uber, og flere medier spekulerer i, at Kalanick kan være i gang med et opsigtsvækkende comeback.

Uroen har fået analytikerne i Vanguard og Hartford til at skære værdien af Uber med 15 pct.

Det skal investorerne holde øje med i dag

I dag bør du holde øje med de europæiske nøgletal, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner:

  • På nøgletalssiden kommer der i dag en vifte af de helt tunge nøgletal for euroområdet i form af PMI-erhvervstillidsmålingerne for Frankrig (kl. 9.00), Tyskland (kl. 9.30) og euroområdet (kl. 10.00). Det bliver så krydret med målingen af forbrugertilliden for euroområdet, som offentliggøres kl. 16. Alle tal er fra august måned. Samlet set får investeringsmarkederne altså i dag vigtigt nyt om centrale dele af euroområdets økonomi, og vi vil formentlig få bekræftet, at der fortsat er højt tryk på de økonomiske kedler i euroområdet.

Det sker i dag

  • Kl. 08:30: Stenuldsproducenten Rockwool kommer med regnskab for andet kvartal 2017.
  • I løbet af dagen kommer der en lang række nøgletal om industriens tilstand i blandt andet Frankrig, Tyskland og USA.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med en blandet udvikling onsdag morgen. Tirsdagens stigninger på Wall Street bliver kun modslæbende fulgt op i Asien, hvor den forestående centralbankkonference i Jackson Hole i Wyoming får investorerne til at afholde sig fra at tage nye initiativer.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +0,2 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,4 pct.