Tilbageblik: Årtiets største opkøb

Med omkring 87 opkøb om dagen har 00’erne overgået ethvert andet årti i historien. Wall Street Journal gør status.

Carlsberg og Jørgen Buhl Rasmussens køb af Scottish Newcastle er det største danske bidrag til listen. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJ¯RN LARSEN
Det er som at vandre mellem gravstenene på en slagmark, hvor alt håb er efterladt i ruiner. Så dramatisk indledes The Wall Street Journals (WSJ) omfattende tilbageblik på et årti med opkøb i et omfang, der aldrig før er set magen. Mere end 25.200 milliarder (25.200.000.000.000) dollar har skiftet hænder i de sidste ti års 316.657 overtagelser – hvilke var det hele værd?

Overordnet, konkluderer WSJ, har opkøbstrangen ligget i dvale siden Lehman Brothers gik neden om og hjem sidste efterår. Men blandt de 25 største opkøb kan kun ni af virksomhederne prale af, at deres aktiekurser ligger højere end den dag, de annoncerede opkøbet. Den slags målinger skal man dog ikke stole blindt på, den omfattende aktiepanik i 2008 taget i betragtning.
Men hvilke handler skiller sig ud?

Med danske briller ...

er der grund til at hæfte ved særligt to aktører – et bryggeri og et teleselskab. Carlsberg og Heinekens overtagelse af det britiske Scottish Newcastle for 15,97 mia. dollar sikrede i 2007 Carlsberg en ledende position i Rusland. Handlen var det største opkøb nogensinde fra en dansk virksomhed.

Siden har finanskrisen lagt en gevaldig dæmper på ølsalget i Rusland, og selvom Carlsberg stadig ikke helt har fået de ting ud af købet, som de håbede på, sikrede det bryggeriet råderum på det russiske vækstmarked – Carlsbergs største. Købet indtager 40.pladsen over årtiets største uden for USA.

I 2006 skiftede 15,3 mia. dollar hænder, og TDCV skiftede ejer. Bag købet stod fem internationale kapitalfonde (Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence). Her knap fire år efter er TDC igen sat til salg. Nyhedsbureauet Bloomberg har for nylig rapporteret om, at kapitalfondene bag TDC forbereder et salg på Børsen i nær fremtid. De vedholdende rygter blev dog bekræftet af TDC-chef allerede i 2007. Wall Street Journal har overset TDC-salget, men det burde retmæssigt indfinde sig omkring en 47.plads på listen over årtiets største uden for USA.

Den rette timing …

var hvad amerikanske Chevron Corp. havde, da selskabet i år 2000 købte Texaco for 39 milliarder dollar. Handlen omfattede en stor oliereserve, og da prisen olie steg markant i de efterfølgende år, gjorde Chevrons aktiekurs det samme. I dag er den godt 50 procent højere end ved opkøbet.

Det rette held …

Midt i sidste års økonomiske kaos købte Barclays investeringsbanken Lehman for ’sølle’ 1,75 milliarder – alt inklusiv; navn, ansatte og teknologi. Opkøbet har i dag sikret Barclays en gevaldig pengemaskine, og den samlede indtjening på investment banking er steget med 32 procent.

SE LISTEN: Klik her for se hele listen over årtiets største handler.