Tidligere Vestas-chef indblandet i speget sag om narko og pyramidespil: »Det var dumt i højeste potens«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Mikkel Bache/Vestas Frit. -Arkiv 2012- Vestas har meldt tidligere økonomidirektør, Henrik Nørremark (billedet) til bagmandspolitiet i forbindelse med en sag om en indisk projekt. Men koncernen mener ikke selv, at sagen kunne være undgået med mere kontrol.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Vi har taget hul på ugens sidste dag, der kommer til at byde på dugfriske amerikanske jobtal og måske en enkelt øl i fredagsbaren. Inden vi når så langt, skal vi dog som altid forbi dagens vigtigste erhvervsnyheder. Det er et stærkt felt af nyheder i dag, så lad os komme i gang med det samme:

1
Tidligere Vestas-chef indblandet i speget sag om narko og pyramidespil: »Det var dumt i højeste potens«

Den tidligere økonomidirektør i Vestas Henrik Nørremark slås med det amerikanske forbundspoliti, FBI, om at få udleveret et indefrosset millionbeløb. Det skriver Børsen på baggrund af en ny bog, »Vestas - Verdensmester for enhver pris,« der udkommer på Lindhardt og Ringhof mandag.

Sagen udspringer i årene 2010 og 2011, hvor Henrik Nørremark angiveligt skød 31- 41 mio. kr. ind i det, han troede var et lukrativt investeringsprogram med luksusbiler i USA. Investeringen gav Nørremark gode renter indtil 1. september 2011, hvor pengestrømmen til Nørremarks konto pludselig stoppede.

I virkeligheden var der nemlig tale om et omfattende pyramidespil anført af den 37-årige russiske bagmand Jevgenij Savinskij. FBI valgte at indefryse en ukendt del af de indskudte millioner. Det skete angiveligt efter fund af narko i flere af luksusbilerne, skriver avisen.

Henrik Nørremarks advokat kalder i bogen investeringen for dum:

»Jeg har ingen grund til at forsvare de personer, der investerede i projektet, heller ikke Nørremark. Det var dumt i højeste potens og ikke passende for en mand i hans position,« siger Jeffrey Green i bogen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
»Ministeren kan ikke have overset, at der var behov for et milliardbeløb, hvis han har været vågen på mødet«

Det er kommet fokus på transportminister Ole Birk Olesen, efter at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet beskylder ham for at have kendt til et hul i kassen hos PostNord på 2,7 milliarder danske kroner, da han ifølge partierne allerede blev informeret om det på et møde den 19. december. I et interview med TV 2 onsdag aften slog ministeren ellers flere gange fast, at man i møderne op til jul ikke havde diskuteret størrelsen på den indsprøjtning, PostNord havde brug for, og at han af samme grund ikke havde holdt nogle oplysninger tilbage.

»Ministeren kan ikke have overset, at der var behov for et milliardbeløb, hvis han har været vågen på mødet,« siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet, der har læst referatet, har ministeren med de oplysninger været klar over, at der var tale om en kapitaltilførsel i milliardklassen.

Få hele overblikket over sagen her.

3
Pensam kendte Hesalights dødsårsag før kæmpelån

Pensionskassen Pensam, der i 2014 lånte den nu konkursramte lampevirksomhed Hesalight et trecifret millionbeløb, var på forhånd orienteret om Hesalights kontroversielle regnskabsprincipper. Det kan Berlingske Business afdække fredag på baggrund af ny dokumentation og et interview med Hesalights detroniserede topchef, Lars Nørholt, der tilsammen sår tvivl om, hvorvidt pensionskasserne så sig ordentligt for, inden de lånte Hesalight de mange millioner, som buschauffører og SOSU-­assistenter har sparet op til deres pension

Læs mere om sagen her.

4
Har du styr på din årsopgørelse?

På mandag går det løs med årsopgørelsen. Det meste omkring årsopgørelsen er digitaliseret og foregår automatisk, men man skal alligevel tjekke tallene årsopgørelsen. Ikke mindst for ens egen skyld, men man har rent faktisk også pligt til det, fremhæver eksperter.

Det handler specielt om at være opmærksom på forhold, som ikke automatisk er indberettet til Skat.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen og partner i Deloittes skatteafdeling Doris Erlandsen har opstillet en række punkter, der er de mest oplagte kilder til fejl i årsopgørelsen, og du kan læse dem alle sammen her.

5
Vognmænd frygter nyt prispres fra Postnord

Det statsejede PostNord har bedt sine ejere om 2,3 mia. kr. til en omfattende omstrukturering, hvor der skal nedlægges op til 4.000 stillinger, og hvor forretningen skal drejes væk fra brevpost og over mod pakker og logistik. Dermed kommer PostNord i højere grad i direkte konkurrence med private vognmænd advarer vognmænd, skriver Børsen.

»Det er på ingen måde tilfredsstillende. Man kan ikke have en statsdrevet virksomhed, som kan tage mine penge, som jeg betaler i skat, og så bruge dem til at konkurrere mod mig,« siger Thomas Jensen, adm. direktør for Rødekro Kurér.

Det sker på markederne:

Forud for vigtige amerikanske jobrapport er stemningen optimistisk på det asiatiske aktiemarked her til morgen. Aktierne kravler særligt markant op i Japan:

  • Nikkei 225 i Tokyo: +1,3 pct.
  • Topix i Japan: +1,0 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: 0,0 pct.
  • Shanghai Composite i Kina: 0,0 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,3 pct.
  • Tyske aktiefutures: + 0,3 pct.

Det sker i dag:

EUs stats- og regeringschefer afslutter i dag deres topmøde i Bruxelles. Når mødet er slut, mødes de 27 lande, som forbliver i EU, efter briterne har igangsat deres udtrædelse.

Kl. 12.30 kommer der en opgørelse fra Københavns lufthavne på antallet af rejsende i februar.

Det amerikanske såkaldte kongetal, tallet for nye job uden for landbruget i februar, bliver offentliggjort fredag kl. 14.30.