Tidligere skatteminister: »Udbytteområdet var ikke på listen over aktuelle problemer«

Kristian Jensen hørte ikke om problemer med udbytteskat i sin tid som skatteminister. Det kom onsdag frem i Undersøgelseskommissionen om Skat, hvor tre tidligere skatteministre var indkaldt til afhøring.

Kristian Jensen (V) var en af de tre ministre, som onsdag var indkaldt til afhøring i Undersøgelseskommissionen om Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kristian Jensen (V) var skatteminister i fem år uden at høre ét ord om, at der skulle være problemer med udbytteskat.

Det kom onsdag frem i Undersøgelseskommisionen om Skat, hvor tre tidligere skatteministre var indkaldt til afhøring for at kaste lys over Skatteministeriets tilsyn med udbytteskatteområdet, hvor det som bekendt lykkedes formodede svindlere at lænse statskassen for mindst 12,7 milliarder kroner frem til august 2015, da den formodede svindel blev opdaget efter et tip fra de britiske skattemyndigheder.

»Udbytteområdet var ikke på listen over aktuelle problemer. Snyd i kiosker og sager om transfer pricing var problemområder, da jeg kom til. Jeg kan ikke mindes, at vi havde drøftelser om tilbagebetaling af udbytteskat som et problem,« forklarede Kristian Jensen, der blev skatteminister i august 2004.

Kristian Jensen var skatteminister i fem år frem til februar 2010 og sad dermed i førersædet, da Fogh-regeringen besluttede at sammenlægge det kommunale og statslige skattevæsen, herunder inddrivelsen, i den nye organisation Skat, under ledelse af Skatteministeriet.

Det skulle i takt med besparelser sikre et mere effektivt skattevæsen, men som bekendt blev det i stedet startskuddet til en række skandaler. Heriblandt en kuldsejlet inddrivelse, som betyder, at danskerne nu skylder over 129 mia. kr. til det offentlige. Og at formodede udbyttesvindlere kunne lænse statskassen for milliarder af kroner, fordi der ikke var tilstrækkeligt kontrol med, hvilke udenlandske aktionærer der havde ret til refusion af udbytteskat.

Ingen røde eller gule lamper

I lyset af de kraftige besparelser frem til 2010 ville Kommissionens udspørger, advokat Jens Lund Mosbek, derfor også vide, om Kristian Jensen oplevede en øget risiko for besvigelser. Til det svarede Kristian Jensen:

»Jeg følte ikke, at der var røde eller gule lamper, der blinkede på det tidspunkt. Jo, på inddrivelsesområdet, men det var der ikke på udbytteområdet,« sagde Kristian Jensen.

Det er under tidligere afhøringer i kommissionen kommet frem, at der på udbytteområdet til sidst kun var fem medarbejdere tilbage, som håndterede anmodningerne om refusion af udbytteskat og stod for udbetalingerne.

Kristian Jensen (V), tidligere skatteminister

»Udbytteområdet var ikke på listen over aktuelle problemer. Snyd i kiosker og sager om transfer pricing var problemområder, da jeg kom til. Jeg kan ikke mindes, at vi havde drøftelser om tilbagebetaling af udbytteskat som et problem.«


Få måneder efter Kristian Jensens afgang som skatteminister landede der i maj 2010 en kritisk rapport fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR), en intern og uafhængig vagthund, som pegede på en stribe problemer i forbindelse med refusion af udbytteskat.

Blandt andet, at der ikke blev ført kontrol med om den, som forlangte udbytteskat retur, reelt var ejer af aktien og reelt var skattepligtig i Danmark. Og at Skat refunderede udbytteskat, før skatten var indbetalt eller indberettet til Skat.

To andre eksministre i den varme stol

Rapporten var under udarbejdelse allerede i efteråret 2009, altså mens Kristian Jensen var minister, og involverede ifølge kommissionens udspørger også undersøgelser i Skatteministeriets departement. Men heller ikke den rapport hørte Kristian Jensen noget om i sin ministertid, forklarede han.

»Nej. Jeg var ikke involveret i spørgsmål om intern revision,« sagde Kristian Jensen.

Heller ikke de to andre skatteministre, der onsdag var indkaldt til afhøring, hørte i deres ministertid om problemer med udbytteskatteområdet.

Troels Lund Poulsen (V) efterfulgte Kristian Jensen som skatteminister i februar 2010 og var dermed minister, da den kritiske rapport fra Skatteministeriets Interne Revision om udbytteområdet lå klar i maj 2010. Men rapporten landede aldrig på hans bord, forklarede han i retten.

»Nej. Jeg blev ikke bekendt med SIR-rapporten i min ministertid. Den er først dukket op efter min tid,« svarede Troels Lund Poulsen, der fra sin ministertid ikke erindrede »noget om særlige udfordringer på udbytteområdet«.

Heller ikke tidligere skatteminister Peter Christensen (V), der efterfulgte Troels Lund Poulsen og blot sad syv måneder i stolen, hørte noget om kritiske SIR-rapporter i sin ministertid, forklarede han i retten.

Yderligere seks forhenværende skatteministre skal afhøres, før kommissionen kan sætte punktum for afhøringerne, der tæller flere end 100 vidner. Næste mand i afhøringsstolen er Thor Möger Pedersen, der som SFer blev udnævnt til skatteminister i en alder af blot 26 år.