Tidligere pensionboss og hemmelig fond vil kaste millioner efter kriseramte firmaer

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Henrik Heideby adm. direktør i PFA Pension Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen

Det er blevet fredag, og vi skal til at runde ugen af. Det gør vi med en række gode historier fra erhvervslivet.

Vi skal forbi den finansielle sektor, hvor bankerne skovler penge ind, mens antallet af ansatte rasler ned. Vi begynder dog dagen med historien om en sprit ny dansk fond, der er blevet skabt uden at have gjort det store væsen af sig.

1
Fond vil smide penge efter kriseramte virksomheder

Det er for dansk erhvervsliv et kendt navn og ansigt, der står i spidsen for en ny dansk kapitalfond. Det er den tidligere topchef i PFA Pension, Henrik Heideby, som i alt stilhed har været med til at puste liv i Greystone Special Situations Fund, der har rejst penge fra bl.a. Velux' pengetank VKR Holding og Kraks Fond. Opskriften er høj risiko og kort ejerskab af kriseramte selskaber. Det skriver Dagbladet Børsen fredag.

Heideby skal sammen med sine tre kompagnoner afsøge det danske marked for virksomheder i mindre god forfatning i håb om store afkast efter en potentiel turn around.

»Vores risiko er højere end gennemsnittet. Vi ser ikke på virksomheder, der er direkte på vej mod en konkurs, og som er så langt ude, at de ikke kan reddes. Men vi vil gerne ind i virksomheder, hvor der er noget værdi, og som kan sælges videre, når vi har været inde i dem,« siger Nick Jensen, der er en af de tre kompagnoner. Ifølge Børsen tabte han i begyndelsen af årtusindeskiftet mere end 1 mia. kr. på børsfloppet med I-data.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business anbefaler:

De gyldne dage på aktiemarkederne løjer af

Hård kritik af Danske Bank-ledelsen: »Det her er ikke kun isoleret til nogle fæhoveder i Estland«

YouSee satser på ny TV-kanal med Christiane Schaumburg-Müller i spidsen

2
Svingdøren roterer, mens milliarderne ruller ind i bankerne

Mens bankerne skovler milliarder ind som aldrig før, forsvinder medarbejderne i hastigt tempo ud ad bagdøren.

Tal fra Finanstilsynet viser, at overskuddet i de danske banker var på 24 milliarder kroner før skat i det første halvår af 2017. Det er en stigning på 40 pct. sammenlignet med første halvår af 2016. Dermed er overskuddet nu højere end lige op til finanskrisen.

Samtidig er antallet af ansatte i bankerne raslet ned. Der er nu 20 pct. færre medarbejdere i finanssektoren end i 2008. Ved udgangen af 2016 var der i alt 37.788 ansatte, hvilket er næsten 10.000 færre end for otte år siden.

Og umiddelbart tyder intet på, at udviklingen stopper her, skriver Berlingske Business.

3
Advokat i dobbeltrolle i OW Bunker retsopgør

Retsopgøret i kølvandet på OW Bunkers konkurs i efteråret 2014 har mødt et bump på vejen.

Det skriver Finans.dk.

Det drejer sig om den 767 mio. kr. store erstatningssag, som flere af Danmarks største investorer heriblandt ATP og PFA fører mod tidligere nøgleaktører i den krakkede OW Bunker-koncern.

Investorernes advokat, managing partner Karsten Kristoffersen fra Bruun & Hjejle, har netop modtaget en bøde på 10.000 kr. af advokaternes disciplinærnævn, Advokatnævnet, fordi han i sagen har tilsidesat god advokatskik.

Topadvokaten er dømt for at have indtaget en dobbeltrolle, fordi Bruun & Hjejle i 2014 udførte advokatopgaver for OW Bunker og den nu afdøde topchef, Jim Pedersen. Der er tale om en interessekonflikt, og det kan ifølge Advokatnævnet ikke udelukkes, at han »har modtaget fortrolige oplysninger, der ville kunne bruges i den efterfølgende retssag mod ledelsen«, som det hedder i afgørelsen fra disciplinærnævnet.

Det er stadig et åbent spørgsmål, hvor store konsekvenser afgørelsen får, skriver Finans.dk.

4
Kæmpe netportal skal sælge danske svin til Kina

Vi fortsætter vores serie »Topchefens digitale agenda«, der er en stribe af interviews med danske topchefer om, hvordan virksomhederne arbejder med de nye digitale muligheder.

I dag er vi nået til Danish Crowns topchef Jais Valeur, der har noterede sig, at slagteriets produkter er enormt efterspurgte af de kinesiske forbrugere.

Det gælder især i netsupermarkedet Tmall, hvor Danish Crown er kommet på de virtuelle hylder efter en nylig aftale med den kinesiske e-handelskæmpe Alibaba, der ejer Tmall. Nu kan kinesiske forbrugere direkte på mobil­telefonen købe svinekødsprodukter fra landmandsejede Danish Crown og få dem leveret.

Alibaba-aftalen tvinger Danish Crown op i et helt andet digitalt gear, fortæller topchef Jais Valeur.Han erkender, at slagterikoncernen har været længe om at komme ud af den digitale startblok. Ikke mindst sammenlignet med den ligeledes landmandsejede mejerikoncern Arla Foods, hvor Valeur indtil for to år siden var med i topledelsen, er Danish Crown langt bagefter.

3 ting aktieeksperten holder øje med fredag:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med følgende tre ting i dag.

  • Nordea aktien havde i går en af sine allerdårligste dage efter et skuffende regnskab og aktien faldt tæt på 6 %. Fortsætter nedturen i dag eller var kursfaldet i går en enlig svale og tilpasning til en virkelighed som på grund af lidt højere end ventede omkostninger sætter analytikernes gennemsnitlige indtjeningsestimater under pres?
  • 3. kvartalstal for BNP og privatforbrug fra USA er de vigtigste makroøkonomiske nøgletal fredag.
  • Investorer fordøjer udmeldingen fra Mario Draghi og ECB efter annonceringen af at neddroslingen af de kvantitative opkøbsprogrammer starter i 1. kvartal 2018. EUR er svækket med ca. 1,5 % i forhold til før beslutningen. Udsigten til at Mario Draghi skynder sig langsomt og ikke har noget rentehastværk forlænger i mere end en forstand aktieopturen. Både på rentesiden men også på grund af svækkelsen af EUR.

Det sker i dag:

  • Regnskab fra kriseramte PostNord
  • Regnskab fra udenlandske selskaber:
  • Lafargehoicim, Q3
  • Komatsu, Q3
  • Merck & Co, Q3
  • Olvi, Q3
  • Swedish Match Q3

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder griber den positive underliggende stemning fra USA's aktiehandel torsdag og blæser den op i lidt større format fredag morgen.
På tværs af regionen - men især i Japan - ligger de toneangivende indeks pænt til med få timer tilbage af handelsdagen.

Nikkei 225 +1,1%
Topix +0,9%
Hongkongs Hang Seng +0,8%
China Shanghai Composite +0,3%
China CSI 300 +0,4%
Taiwan Taiex +0,1%
Sydkoreas Kospi +0,5%
Indiens BSE Sensex +0,2%
Singapores STI +0,6%
Sydney ASX 200 -0,5%