Tidligere overvismand formand for pensionskommission

Professor i økonomi, Torben M. Andersen, får til opgave at lede arbejdet med at rydde op i pensionsjunglen.

Det bliver tidligere overvismand og nuværende professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, der bliver formand for pensionskommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Morten Østergaard (R) vil have ryddet grundigt op i det danske pensionssystem og nedsætter derfor en kommission med eksperter, som skal gøre op med indviklede regler og tårnhøje marginalskatter på pensionsafkast.

Det bliver tidligere overvismand og nuværende professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, der bliver formand for kommissionen.Regeringen har ifølge Børsen valgt samme model som for tidligere store økonomiske kommissioner, herunder Produktivitetskommissionen, så der bliver tale om en uvildig ekspertkommission, som skal analysere systemet og komme med anbefalinger. 

"Pensionssystemet herhjemme er overordnet set et godt system, som er indrettet efter at mindske indkomstforskellen mellem forskellige grupper af danskerne. Men vi står med det problem, at almindelige familier rammes af en sammensat marginalskat på pensionsopsparingen, som i nogle tilfælde er langt højere end den, de betaler af deres indkomst. Nu vil vi lade en række eksperter gå systemet efter i sømmene, så vi kan få bud på et mere gennemskueligt pensionssystem, hvor det bliver attraktivt for alle at spare op til alderdommen," siger skatteminister Morten Østergaard.Ifølge skatteministeren skal kommissionens arbejde hverken rokke ved folkepensionen eller ved arbejdsmarkedspensionerne. 

"Der er ingen nemme løsninger, og det vil kræve et grundigt stykke analysearbejde at få skabt en holdbar løsning, så vi ikke kaster os ud i ændringer, uden at der et fuldt og klart overblik over konsekvenserne. Men jeg er meget glad for og meget tryg ved, at Torben M. Andersen har sagt ja til at sætte sig i spidsen for opgaven. Han er den helt rette mand til at lede arbejde med de kloge hoveder, som skal komme med bud på, hvordan vi skal skrue fremtidens pensionssystemet sammen."

Det vil indgå i Pensionskommissionens arbejde, at den skal inddrage centrale aktører og organisationer i sit arbejde. Kommissionen skal afslutte sit arbejde og afrapportere til regeringen senest i efteråret 2016.