Tidligere bestyrelsesmedlem: Fyret el-konge og Ewii-formand kørte tæt parløb om »vanvittige projekter«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Steen Dahlstrøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Berlingske Business.

Mens du sov har den franske præsident, Emanuel Macron, fejet al modstand af banen i den sidste runde af det franske parlamentsvalg. I London er en varevogn kørt ind i en menneskemængde uden for en moske, og én person meldes dræbt.

Her hjemme viser en ny undersøgelse i Berlingskes toplederpanel, at manglen på kvalificeret arbejdskraft er begyndt at koste ordrer i de danske virksomeder.

Det er overskrifterne mandag morgen, og vi vender tilbage til dem, men vi lægger ud i Kolding, hvor et tidligere bestyrelsesmedlem i Ewii retter en skarp kritik af sin tidligere direktør og formand:

1
Tidligere bestyrelsesmedlem: Fyret el-konge og Ewii-formand kørte tæt parløb om »vanvittige projekter«

I sidste uge stoppede Knud Steen Larsen som topchef i den Kolding-baserede forsyningsvirksomhed, Ewii efter 12 år på posten. Topchefen stoppede efter uheldige sager om dobbeltroller, fejlslagne investeringer og sponsorluksus.

Mandag tager sagen en ny drejning, skriver Finans.dk.

Ifølge Jens Pilgaard, der indtil 2014 sad i Ewiis bestyrelse, har Knud Steen Larsen og bestyrelsesformanden i Ewii Steen Dahlstrøm nemlig i årevis kørt et tæt parløb og på forhånd klappet vigtige beslutninger af, inden de blev forelagt bestyrelsen.

Til Finans.dk siger Jens Pilgaard, at Steen Dahlstrøm dermed bærer en stor del af ansvaret for, at investeringer for et trecifret millionbeløb har slået fejl og kostet el-, vand- og varmekunderne i Trekantsområdet en formue.

Blandt elselskabets investeringer er en satsning på på en trehjulet elscooter, brændselsceller, telemedicin og et solcelleeventyr i Afrika.

»Havde vi stoppet disse vanvittige projekter, var Ewiis egenkapital over en mia. kr. større i dag,« Jens Pilgaard.

Bestyrelsesformand og borgmester i Middelfart, Steen Dahlstrøm, afviser beskyldningerne:

»Vi har i bestyrelsen stort set været enige i 15 år. Så har der været sejre og succeser, og så er der også ind imellem, når man driver forretning, tab,« siger Dahlstrøm, som afviser, at beslutningerne var klappet af på forhånd.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Macron fejer modstandere af banen i fransk parlamentsvalg

Alt tyder på, at Emanuel Macron og hans parti La Republique En Marche står til at sikre sig det absolutte flertal ved gårsdagens parlamentsvalg i Frankrig og som minimum få 350 pladser i det 577-sæder store parlament.

»Dermed er der også den nødvendige opbakning bag den franske præsident til at han kan få gennemført sin ambitiøse reformagenda. En reformagenda som fra en finansielt synspunkt er positivt og kan være med til at rette op på den middelmådige vækst Frankrig har præsteret siden finanskrisen,« skriver Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, i en kommentar.

Han hæfter sig ved, at der sikret en opbakning til præsident, der ønsker et stærkt europæisk samarbejde.

»Med valget er der også åbnet op for, at investorerne løfter deres syn på Europa. Og den politiske tåge, som har ligget over eurozonen er nu for alvor lettet. Kombineret med gode væksttal og stærk indtjeningsvækst anbefaler vi derfor også, at man udnytter muligheden til at overvægte europæiske aktier i porteføljen,« siger Morten Hessner.

3
Topledere skriger på specialister – nu siger de nej til nye ordrer

Danmark har brug for flere ingeniører og IT-specialister, lyder det fra en række virksomheder. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er nemlig begyndt at koste ordrer i de danske virksomheder. Det viser svarene fra Berlingske Business’ Toplederpanel. I alt 152 topledere har med­virket, og 14 pct. svarer, at de har måttet sige nej til ordrer, fordi de ikke har medarbejdere nok. Og problemet er voksende. 17 pct. forventer, at de i løbet af det næste år er nødt til at afvise ordrer.

»Der er begyndende flaskehalse. Det gælder specielt ingeniører og projektledere, og rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er vores største udfordring. Men det skyldes mismatch i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet,« siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Bygger i. Han fremhæver, at når det gælder specialisterne, er løsningen her og nu mere udenlandsk arbejdskraft.

4
Varevogn pløjede fodgængere ned nær moské i London

Én person er omkommet, og ti personer er kommet til skade, efter at de natten til mandag er blevet ramt af en varevogn i den nordlige del af London.

Det skriver Ritzau.

Det oplyser politiet i den britiske hovedstad, Metropolitan Police Service.

Ifølge den britiske premierminister, Theresa May, behandles sagen som et »potentielt terrorangreb«.

Politiets antiterrorenhed tager desuden del i efterforskningen.

5
Priserne på olie fortsætter fire ugers fald

Olieprisen fortsætter med at dryppe stille og roligt - og mandag morgen handles en tønde af den amerikanske referenceolie WTI fortsat under 45 dollar.

Det skriver Ritzau Finans.

Priserne falder i takt med en øget amerikansk olieproduktion, der er med til at lukke det hul, som det produktionsstop, som Opec-landene har aftalt, ellers har betydet.

En tønde Nordsøolie handles mandag morgen til 47,24 dollar mod 47,25 dollar fredag klokken 17. En tønde WTI-olie koster mandag morgen 44,61 dollar mod 44,64 dollar i fredags ved dansk markedsluk.

Priserne er samlet faldet med omkring 14 pct. siden slutningen af maj, hvor Opec-landene blev enige om at forlænge en reduktion i produktionen med 1,8 mio. tønder per dag med yderligere ni måneder indtil udgangen af første kvartal af 2018.

Det sker på markederne

Optimismen har tag i de asiatiske aktiemarkeder mandag morgen efter en lidt mat afslutning på Wall Street i sidste uge.

Det skriver Ritzau Finans.

Også de amerikanske aktiefutures kører op mandag morgen. S&P 500-futuren ligger 0,2 pct. højere, og det teknologitunge Nasdaq-indeks ligger til en gevinst på 0,4 pct.

I Japan ligger det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, til et plus på 0,6 pct., og Topix-indekset, også i Tokyo, ligger 0,7 pct. højere.