Ti tegn på fremgang i dansk økonomi

Mange har længe tvivlet på, at dansk økonomi er i fremgang. Men den er god nok.

Danskernes øgede interesse for at købe nye biler er ét af tegnene på, at der er et økonomisk opsving på vej. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en del startbesvær er dansk økonomi nu med sikkerhed ved at sætte farten op. Hvor høj, hastigheden bliver, er umuligt at forudse. De fleste økonomer venter en kun langsom acceleration, men lige nu pibler så mange og sikre tegn på bedre tider frem, at dansk økonomi meget vel kan komme til at overraske stort.

Det er præcis, hvad der er sket nærmest et utal af gange før, hvor store kriser og opsving er kommet helt bag på både Danmarks Nationalbank, de økonomiske vismænd og mange andre, som løbende forsøger at tage nøje bestik af den økonomiske vindstyrke.

De ti sikreste tegn på, at begyndelsen på et økonomisk opsving er en realitet, er her:

1. Forbrugernes tillid til fremtiden skyder hastigt i vejret. Danmarks Statistik har netop oplyst, at forbrugernes optimisme lige nu er den højeste i hele syv år og på niveau med sommeren 2007, før krisen for alvor blussede op. For lige at friske hukommelsen lidt op, var 2007 et år, hvor eksempelvis Danmarks Nationalbank skrev bekymret i sin kvartals-oversigt om et gloende hedt dansk arbejdsmarked med mangel på hænder og hoveder, om en byggebranche, som var på kogepunktet, og om mangel på ledig kapacitet overalt i dansk økonomi.

2. Beskæftigelsen stiger, mens ledigheden falder. Over det seneste år er der kommet 28.000 nye job herhjemme. Den udvikling vil fyre godt og grundigt op under det private forbrug, fordi flere får en større indkomst, og færre frygter en fyreseddel, når det vælter frem med nye job.

3. Boligmarkedet er i hopla. Huspriserne er steget med fire procent, mens ejerlejligheder er blevet ni procent dyrere over det seneste år.

4. Den ene rekord afløser nærmest den anden på aktiemarkedet. C20-indekset er over 800 og er steget med voldsomme 50 procent på bare ét år. Det giver sammen med højere boligpriser mange store formuegevinster, der frister til øget forbrug.

De samlede gevinster på det danske aktiemarked var sidste år over 300 milliarder kroner eller tre gange større end gevinsterne på boligmarkedet. Mange aktiegevinster går til udenlandske investorer eller suser ind på en pensionsopsparing. Desuden har mange private også egne og frie sparepenge placeret i aktier.

5. Renten fortsætter med at falde og kan i disse dage prale af intet mindre end en renterekord. Den 30-årige bygge- og boligobligation med en pålydende rente på tre procent er uhyre tæt på kurs 100. Så lav en lang rente er aldrig før set herhjemme. Det vil friste en del til at handle bolig eller forbruge mere. Andre med stor gæld sparer også stort på de historisk lave renter.

6. Lønnen stiger kun ganske lidt. Men inflationen stiger endnu mindre. Derfor er reallønnen inde i en positiv og opadgående spiral.

7. Det går nu også bedre i USA og det øvrige Europa. Det sætter skub i eksporten og skaber et solidt fundament under fremgangen.

8. Konkurrenceevnen har takket være flere års langsom dansk lønudvikling fået det bedre, hvilket forbedrer hele grundkonditionen i dansk økonomi på betydelig vis.

9. Det private forbrug er da også på vej op efter flere års stilstand. Butikkernes salg er steget siden sidste efterår. Den store interesse for at købe nye biler peger også på, at danskerne er begyndt at åbne tegnebøgerne. Også erhverslivet har på det senste investeret i flere nye vare- og lastbiler.

10. Mange har sparet betydelige formuer op, som står klar til forbrug. Danskernes gæld er så også stor. Men det er især den rigeste del af befolkningen, som har stor gæld, har Danmarks Nationalbank påvist.

I øvrigt er der med den seneste stribe af vækstpakker og reformer fra Christiansborg ved at blive skabt ro om, hvordan skatter og afgifter vil udvikle sig i den nære fremtid. Det skaber tryghed, så ingen længere behøver at frygte store indgreb, som trækker tæppet væk under privatøkonomien.

Kun en yderst uheldig kombination af uforudsete omstændigheder vil evne at stoppe den massive fremgang, som disse ti punkter tilsammen er i fuld sving med at sætte i gang. Danskerne kan se frem til at få flere penge mellem hænderne til forbrug og flere nye job i de kommende år.