Ti sikre tegn på økonomisk fremgang

Dansk økonomi står foran en vending, hvor stilstand og tilbagegang afløses af fremgang og bedre tider. Fremgangen ser ud til at være sat ind på flere områder, og det er Danmarks Nationalbank, som tror på opsvinget. Læs her ti gode grunde til, at de måske har ret.

Shopping på Strøget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Efter en del startbesvær er dansk økonomi nu med sikkerhed ved at sætte farten op. Hvor høj, hastigheden bliver, er nærmest umuligt at forudse med sikkerhed. Men Danmarks Nationalbank kommer nu med en relativ optimistisk forudsigelse om, at væksten herhjemme kommer op på hele to procent i år, hvilket vil være den største fremgang siden 2006.

Men det er absolut en mulighed, at dansk økonomi vil overraske stort og måske få en endnu større fremgang. Det er i hvert fald sådan det er gået et utal af gange før, hvor både store kriser og opsving er kommet helt bag på både Danmarks Nationalbank, de økonomiske vismænd og mange andre, som løbende forsøger at tage nøje bestik af den økonomiske vindstyrke.

De ti sikreste tegn på, at begyndelsen på et økonomisk opsving er en realitet og måske vil overraske, er her:

• 1. Forbrugernes tillid til fremtiden ligger på et højt niveau og har gjort det i nogen tid. Det er normalt er varsel om, at det private forbrug vil stige og sætte mere skub i hele dansk økonomi.

• 2. Beskæftigelsen stiger, mens ledigheden falder. Over det seneste år er der kommet 32.000 nye job herhjemme. Den udvikling vil fyre godt og grundigt op under det private forbrug, fordi flere får en større indkomst, og færre frygter en fyreseddel, når det vælter frem med nye job. Samtidig betyder stigende beskæftigelse, at jobsikkerheden vokser og flere igen tør lave store økonomiske dispositioner.

• 3. Boligmarkedet er i hopla. Især prisen på lejligheder i København og andre store byer stiger for tiden med stor hast, men huspriserne er også begyndt at stige. Det giver danskerne større private formuer og højere friværdier og kan meget vel føre til øget lyst til bygge om eller bruge penge på anden vis.

• 4. Den ene rekord afløser nærmest den anden på aktiemarkedet. C20-indekset nærmer sig med stor fart magiske indeks 1.000, og er steget med voldsomme 18 procent alene siden årets start og 30 procent over det seneste år. Det giver sammen med højere boligpriser mange store formuegevinster, der frister til øget forbrug. De samlede gevinster på det danske aktiemarked løber op i flere hundrede milliarder kroner over de seneste par år. Mange af gevinsterne går til udenlandske investorer eller suser ind på en pensionsopsparing. Men mange private har også egne og frie sparepenge placeret i aktier.

• 5. Renten fortsætter med at holde sig nede på historisk lave niveauer. Den 30-årige bygge-og boligobligation er uhyre tæt på 2,0 procent, og de korte renter er nede på 0,0 procent og i enkelte tilfælde endda negative. Så lav en lang rente er aldrig før set herhjemme. Det vil friste en del til at handle bolig eller forbruge mere. Andre med stor gæld sparer også stort på de historisk lave renter. Omvendt er det en dårlig forretning at spare op, hvilket også frister til forbrug.

• 6. Lønnen stiger kun ganske lidt. Men inflationen stiger endnu mindre. Derfor er reallønnen inde i en positiv og opadgående spiral.

7. Det går også bedre i Tyskland og det øvrige Europa. Ikke mindst fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) er i gang med at pumpe 60 milliarder euro – om måneden – ud i europæisk økonomi. Det banker renten ned, men det svækker også euroen og dermed den danske krone, hvilket burde sætte skub i eksporten og skabe et solidt fundament under fremgangen.

• 8. Konkurrenceevnen har – takket være flere års langsom dansk lønudvikling og en pæn vækst i produktiviteten – fået det bedre. Det forbedrer hele grundkonditionen i dansk økonomi på betydelig vis og sætter os i stand til at få fuld glæde af den aktuelle fremgang i Tyskland og Sverige.

• 9. Mange har sparet betydelige formuer op, der står klar til forbrug. Danskernes gæld er også stor, men det er især den rigeste del af befolkningen, som har stor gæld, har Danmarks Nationalbank påvist. Også de danske virksomheder har en historisk stor opsparing, fordi de i flere år kun har investeret ganske lidt.

•10. Det private forbrug er da også på vej op efter flere års stilstand. Butikkernes salg er steget siden sidste efterår, og den store interesse for at købe nye biler peger også på, at danskerne er begyndt at åbne tegnebøgerne. Også erhvervslivet har på det seneste investeret i lidt flere nye vare- og lastbiler.

Kun en yderst uheldig kombination af uforudsete omstændigheder vil evne at stoppe den massive fremgang, som disse ti punkter tilsammen er i fuld gang med at sætte i sving. Danskerne kan se frem til at få flere penge mellem hænderne til forbrug og flere nye job i de kommende år – med mindre prisen på olie pludselig stiger voldsomt, gældskrisen i Europa blusser op, konflikten med Rusland forværres, eller hvis der sker andre helt uforudsete ting.