Ti procent biobrændstof i 2020

Energiudspil. EU-kommissionen foreslår i næste uge at pålægge de europæiske medlemsstater ti procent iblanding af biobrændsel i benzin og diesel i 2020.

EU-kommissionen vil indføre "bindende mål" for biobrændstof i benzin og diesel på ti procent i år 2020. Forslaget bliver lagt frem i næste uge og vil i løbet af februar blive taget op på et Ministerrådsmøde. Det oplyser kilder i EU-kommissionen, som mener, at det er vigtigt at sende et signal til investorerne om, at der bliver ensartede rammebetingelser for biobrændsler i Europa, og dermed medvirke til at skabe forsyningssikkerhed på energiområdet.

At tvinge olie- og benzinselskaberne til at putte ti procent biobrændstof i benzin og diesel i 2020, er en klar skærpelse fra EU-kommissionens side. Hidtil har EU-kommissionen "henstillet" til medlemslandene om at bruge to procent i 2005 og 5,75 procent i 2010.

Men det har ikke været bindende målsætninger, det har været såkaldte "indikative" mål.

Det har betydet, at den danske regering har undladt at gennemføre lovforslag, der forpligter benzinselskaberne til at bruge biobrændstof. EU-kommissionen har truet regeringen med en retssag, men det har været en tom trussel, fordi målsætningen hidtil ikke har været bindende.

SkærpelseDet nye forslag ses derfor som en skærpelse fra EU-kommissionens for at undgå, at den danske regering kan sno sig udenom. Derfor opfattes den danske regerings udspil i går om tvungen iblanding af to procent biobrændstof fra Venstres energiordfører Lars Chr. Lilleholt også som et defensivt udspil for at imødegå yderligere trusler fra EU-kommissionen.

EU-kommissionen forventes at vedtage sit forslag om tilsætning af ti procent bioethanol i næste uge.

Om en måned kommer det op på et Ministerrådsmøde, og senere til endelig vedtagelse i slutningen af marts på EUs topmøde, hvor biobrændstoffet bliver et selvstændigt område i den kommende Energipakke for 2020.

EUs Energipakke foreslår, at 20 procent af EUs energi skal komme fra vedvarende energi i 2020, og at CO2-udledningen reduceres med 20 procent.

Forslaget om tvungen tilsætning af bioethanol er et bidrag til at reducere CO2-udledningen i Europa.