The good, the bad and the ugly efter Brexit

Kommer det gode eller det onde til at slå igennem på den europæiske økonomi i løbet af de næste tre til seks måneder som følge af briternes nej til EU? Industriens Pension har analyseret tre mulige scenarier, efter at finansmarkederne er faldet lidt til ro. Dansk Erhverv siger, at europæisk økonomi var i en værre forfatning end nu for bare få år siden.

Handelsgulvet i Nordea fredag den 24. juni 2016. Usikkerhed for aktiemarkedet efter Storbrittaniens exit fra EU. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktierne er foreløbig faldet til ro, og pundet har midlertidigt stoppet faldet efter briternes nej til EU. Nu venter en kamp som i filmen »The Good, the Bad and the Ugly« for den europæiske og britiske økonomi mellem virkelighedens Clint Eastwood, Eli Wallach og Lee Van Cleef om det næste halve års scenarie. Det er Industriens Pension, der har analyseret tre muligheder for, hvad der nu kommer til at ske i løbet af de næste tre til seks måneder.

Uanset hvad bliver det et minus for den britiske og europæiske økonomi, men hvor ondt det kommer til at gøre afhænger meget af, om udviklingen i den amerikanske og den kinesiske økonomi bliver så stærk, at det kan overdøve de negative effekter af Brexit.

I Sergio Leones spaghettiwestern er det som bekendt the good, der trækker det længste strå. Porteføljeforvalter hos Industriens Pension Morten Kongshaug mener, at der er 50 procent sandsynlighed for, at det bliver det samme efter briternes nej til EU.

»Det, som selvfølgelig er svært, er, at der er så mange ting, som er på dagsordenen, og det er svært at skille tingene fra hinanden. Men det, som er forhåbeningen, er, at usikkerheden efter briternes nej ikke bliver det dominerende tema,« siger Morten Kongshaug.

Forsigtig optimist

Cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian er meget enig med Industriens Pension, men fremhæver, at der er andre muligheder.

»Det er tre relevante scenarier, men jeg synes, det er svært at påstå, at det er de eneste realistiske scenarier. Udfaldsrummet er stort. I mine øjne bliver det afgørende, hvilke politiske reaktioner vi kommer til at opleve efter briternes nej. Får man indkapslet Brexit, så andre lande ikke trækker i en protektionistisk retning, er jeg forsigtigt optimist. Omvendt, hvis det bliver et kæmpe politisk rod, vil det gøre ondt længe,« siger Steen Bocian.

Han mener generelt, at der bliver malet lidt fanden på væggen i øjeblikket.

»I mine øjne var Europa i meget større problemer for et par år siden rent økonomisk. Brexit er i vid udstrækning en politisk krise, men ingen er gået statsbankerot, og England var i forvejen hverken en del af euroen eller Schengen. Det burde være til at håndtere. Men forvirringen vil givetvis være stor længe, hvilket er negativt. Og på den lange bane er et lavere handelsomfang skidt, men ikke katastrofalt,« siger Steen Bocian.

Vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard tror også mest på the good.

»Vi håber, at vi nærmer os det gode scenarie, hvor virkningerne af briternes nej vil være begrænsede. Det vil betyde lavere vækst for Storbritannien og resten af Europa inklusive Danmark. Men væksten uden for Europa kan komme til at trække os i gang, og den europæiske økonomi er i dag langt sundere end tidligere. Både den tyske og den svenske økonomi vil kunne levere positive vækstbidrag. I hvert fald til den danske økonomi,« siger Kent Damsgaard.