Terror har ikke været så dyrt siden 11. september

De globale økonomiske omkostninger ved terror var i 2014 for første gang højere end i 2001.

Foto: LUDOVIC MARIN. Fredagens terrorangreb i Paris er ikke inkluderet i beregningerne, som kommer fra Institute of Economics and Peace.
Læs mere
Fold sammen

Verden betaler den højeste pris for terror siden 2001, skriver Bloomberg.

Terrorhandlinger kostede verden 52,9 mia. dollar eller godt 370 mia. kroner i 2014 - et tal der svarer til Bulgariens samlede BNP. Dermed brugte verden flere penge på at rydde op efter terror for første gang siden 2001, hvor tiden efter 11. september kostede verden 51,51 mia. dollar.

Det er Institure for Economics and Peace (IEP), som har udarbejdet rapporten. IEP har siden 1997 indsamlet data om terrors omkostninger. IEP kommer frem til tallet ved at medregne skader på bygninger og omkostninger ved dødsfald og skader, som inkluderer hospitalsregninger og tabt fortjeneste.

Undersøgelsen tager ikke højde for højere udgifter til sikkerhed og højere forsikringspræmier. Fredagens angreb i Paris er ikke indbefattet i undersøgelsen, men de økonomiske konsekvenser efter Europas værste terrorangreb i 10 år så kort tid efter Charlie Hebdo vil give genlyd over hele Europa.

Bestyrelsesformand i IEP, Steve Killelea, fortæller til Bloomberg, at terrorangrebet i Paris vil have økonomiske konsekvenser for Frankrig.

»Nedlukningen af Paris samt de ekstra sikkerhedsomkostninger vil sætte spor i Frankrigs BNP for dette kvartal,« siger han.

Islamisk Stat overhaler Taliban i Afghanistan og er nu indehaver af den kedelige rekord som verdens mest dræbende terroristgruppe, viser rapporten. I 2014 dræbte Islamisk Stat 20.000 mennesker, og Frankrigs præsident Francois Hollande kalder IS for »den største terroristfrabrik verden har set«.

TV: G20-klubben mødes i dag i Tyrkiet: