Terminators gæld på vej mod skraldespandsstatus

Californien er påny kommet i dybe økonomiske problemer, og risikerer at blive stemplet som en dårlig låntager, fordi guvernør Arnold Schwazenegger er ude af stand til at lukke et nyt gigantisk hul i statsbudgettet.

Foto: Robert Galbraith / Scanpix. Californiens guvernør Arnold Schwarzenegger er påny ude i politisk stormvejr, fordi delstatens økonomi er helt ude i torvene.
Læs mere
Fold sammen
Californien er atter engang økonomisk helt ude i torvene. Delstatens budget på 100 milliarder dollar, eller 530 milliarder kr., viser et forventet underskud på 26 milliarder dollar.

Situationen er så alvorlig, at delstaten for et par uger siden delvist holdt op med at udbetale kontanter til leverandører og virksomheder, der skal have penge igen for skat og lignene. De får nu udstedt gældsbeviser, fordi delstaten har brug for sin stærkt faldende kontantbeholdning til at betale obligationsydelser og andre presserende udgifter.

På trods af den dybt alvorlige økonomiske situation er de politiske forhandlinger om nye nedskæringer endnu engang brudt sammen.

Risikere skraldespandsstempel
Normalt har amerikanske delstater en ret høj kreditvurdering, dels fordi de har ret til at udskrive skatter, og dels fordi det normalt anses for usandsynligt at en delstat får lov til at gå konkurs.

Men i den forløbne uge har kreditvurderingsbureauerne Moody's og Fitch sænket vurderingen af Californiens kreditværdighed med hele to trin, og delstaten er dermed rykket ukomfortabelt tæt på en "skraldespandsvurdering", der er et signal om at kun stærkt risikovillige investorer bør købe californiske obligationer.

Det er aldrig tidligere sket at en delstat har fået en skraldespandskarakter. Hidtil er den alvorligste økonomiske krise for en offentlig myndighed tilbage i 1994, da amtet Orange County indgav konkursbegæring. Orange County er i øvrigt det næststørste amt i Califronien.

Krise rykker dagligt tættere på
Delstatsregeringen lægger slet ikke skjul på, at situationen er endog meget alvorlig.

"For hver dag der gå flytter delstatens kreditvurdering tættere og tætter på skraldespnaden. Hvis guvernøren og politikerne efterlader os der, så vil de på ubestemt tid gøre det umuligt for delstaten at finansiere byggeri af skoler, veje og diger, alle de kritiske offentlige infrastrukturprojekter som vi har bru for at genopbygge Californien. Hvis vores kreditvurdering ryger ned på skraldespandsstatus, så vil delstaten opleve at døren ttil infrastruktur-obligationsmarkedet vil være låst," skriver delstatens finanschef, Bill Lockyer, i en meddelelse.

Schwarzenegger vil beskære skoler voldsomt
Amerikanske delstaters opgaver ligger et sted imellem en dansk region og staten, og den helt store post på delstaternes budgetter er skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

Derfor forsøger Arnold Schwarzenegger at gennemføre massive besparelser på Californiens skoler, som sluger 40 pct. af det disponible budget. Men delstatens politikere slår sig i tøjeret, og kræver blandt andet at skolerne får pengene igen på et senere tidspunkt og at de automatisk får flere penge når økonomien igen retter sig. Og de krav er alt for vidtgående, mener Arnold Schwarzenegger.

Et dysfunktionelt politisk system
Californien har i årevis været kendt for at have et dysfunktionelt politisk sstem, hvor guvernørerne nærmest konstant ligger i krig med delstatens to kamre.

Situationen nu bliver ikke nemmere af at Arnold Schwarzenegger, der er direkte valgt, er Republikaner, mens de to lovgivende kamre er kontrolleret af Demokraterne.

Det bliver ikke nemmere af, at Californiens grundlov kræver, at budgettet skal vedtages af to-tredjedele af medlemmerne i begge kamre, hvilket er flere stemmer end Demokraterne selv råder over. Endelig er Californien speciel ved, at en række udgifter er lovbundne, fordi delstaten har tradition for at mange udgifter er bestemt ved folkeafstemninger, og derfor ikke kan røres af politikerne.

Svært at skære igen
I begyndelsen af året var Californien også kastet ud i en dyb økonomisk krise, som blandt andet stoppede alt offfentligt byggeri. Krisen blev dog afhjulpet ved hjælp af voldsomme besparelser og en lang række skattestigninger, men Schwarzenegger og Republikanerne har afvist at gennemføre nye skattestigninger.

"Vi er tæt på (en aftale, red.), men indtil Demokraterne finder en måde at finansiere skolerne uden grundlovsændringer som fastlåser delstaten til fremtidigt forbrug vil vi være fastlåste," siger Schwarzeneggers talsmand, Aaron McLear, til nyhedsbureauet Bloomberg.