Telefonsamtaler en tikkende bombe under skandalesag

Båndoptagelser af en stribe telefonsamtaler er en tikkende bombe i retssagen om grov kursmanipulation­ mod de fem tiltalte mænd i retsopgøret efter EBH Banks endeligt.

Den førte dag i retssagen i forbindelse med EBH bank Finn Strier Poulsen ankommer til retten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bente Poder

Alle fem tiltalte nægtede sig som ventet skyldige, da en central retssag EBH Bank-komplekset begyndte i går ved Retten i Hjørring. De mest prominente af de fem anklagede mænd, er de tidligere direktører Finn Strier Poulsen fra EBH Bank og Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland.

Til trods for, at de tiltalte nægter sig skyldige i tiltalen for grov kursmanipulation, erstatningssag for flere hundrede millioner kr. og flere sager om økonomisk kriminalitet, er båndoptagelser af en stribe telefonsamtaler potentielt en tikkende bombe i skandalesagen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) også kaldet Bagmandspolitiet der har rejst tiltalen, henholder sig i sin bevisførelse til, at kursen på aktierne i Sparekassen Himmerland i en periode i august og september 2008 blev holdt kunstigt oppe.

Det skete, hævder anklageren, efter aftale mellem Finn Strier Poulsen og Svend Jørgensen. SØK vil dokumentere sin påstand ved i retten at afspille båndoptagelser af de mange telefonsamtaler.

Politiet har gennemlyttet flere end 23.000 telefonsamtaler. Flere af samtalerne anser politiet og anklagemyndigheden som de stærkeste beviser. I går blev flere af samtalerne, bl.a. en samtale mellem en tidligere fondschef i EBH Bank og en medarbejder i Sparekassen Himmerland, afspillet. Samtalen skulle ifølge statsanklager Jørgen Tolstrup være bevis for, at de to pengeinstitutter i en periode i 2008 aftalte af sætte markedskræfterne ud af spil.

Kunstig kurs

For ifølge samtalen lovede den daværende fondsschef i EBH Bank, der krakkede i november 2008, tilsyneladende medarbejderen i Sparekassen Himmerland at holde kursen på sparekassens aktier kunstigt oppe.

EBH Bank lovede således at købe lidt af sparekassens aktier en gang imellem. Det medførte, at kursen på sparekassens aktier steg fra 545 til 600 kr. Ifølge anklagen blev det aftalt mellem medarbejderne fra de to pengeinstitutter, at kursen på Sparekassen Himmerlands aktier i en periode ikke måtte komme under 600. Baggrunden var tilsyneladende, at bl.a. tidligere sparekassedirektør, Svend Jørgensen, havde en aktieoptionsordning. Hvis kursen blev holdt på 600, ville optionsordningen give ham 19 millioner kroner i 2010.

Foruden Finn Strier Poulsen og Svend Jørgensen er to tidligere medarbejdere fra Sparekassen Himmerland og en tidligere medarbejder fra EBH Bank tiltalt. Ud over fængsels- og bødestraffe risikerer de fem tiltalte i skandalesagen at få frataget retten til for altid at handle med værdipapirer og stifte selskaber.